Публикация

Прегърни живота с витилиго

Прегърни живота с витилиго

Витилигото все още е сред малко известните хронични заболявания, които „страдат“ от липсата на широка гласност и наситена информация. В миналото пациентите често са били жертва на неразбиране от страна на обществеността. За външния свят това е заболяване, което се характеризира с бели петна по кожата. За пациентите – под повърхността на белите петна се крие психоемоционален дискомфорт, понякога съпроводен със силен сърбеж на кожата и множество други нелеки симптоми.


Необходимостта от повече информация и повече открити разговори по темата пораждат и идеята за Световен ден на витилигото. Отбелязването става факт през 2011 година, а датата е избрана съвсем неслучайно – 25 юни – денят, в който Кралят на поп музиката – Майкъл Джексън, остава завинаги в сърцата на феновете си. В края на 80-те години на миналия век на Майкъл Джексън му е поставена диагнозата витилиго.


„Статистиката сочи, че витилигото вече не е съвсем рядко срещана болест, като по последни данни се среща при 1:100 или 200 души или честотата му за света е средно между 0,5 и 2%. Интересното е, че този процент в някои страни като Индия, Мексико и Япония, е значително по-висок и достига цифрата 8%“, отбелязва доц. д-р Весел Кантарджиев, ръководител на Отделението по кожни и венерически болести във Военномедицинска академия (ВМА).


Заболяването се дължи на увреждане на меланоцитите или клетките

 

отговорни за производството на меланин в кожата.


„Точният механизъм и причини за появата на заболяването и до днес остава неясен. Съществуват няколко теории относно патогенезата, които се обединяват около тезата, че витилигото е мултифакторно заболяване, което се отключва обикновено при млади хора до 20-годишна възраст, по-често от женски пол и се дължи на генетични, автоимунни, механични причини“, подчертава доц. Кантарджиев и насочва вниманието към това, че витилигото се асоциира с някои заболявания на щитовидната жлеза,

Адисонова болест, дори захарен диабет. А генетичната хипотеза за наличието на витилиго е подкрепена от честата му проява при роднини от първа линия.

 

Независимо от научния прогрес на медицината в посока на лечение, диагностика и профилактика, „витилигото остава едно от трудните за лечение и прогноза за развитие заболяване“, казва доц. Кантарджиев. С известен успех се използват локални кортикостероиди.


„Основно средство на лечение е фототерапията или т.нар. локална или системна PUVA със сензибилизатор под формата на разтвор, таблетки или крем.“ Съвременните насоки в терапията представляват и някои локални калциневринови инхибитори като такролимус.


За поставяне на диагнозата се използва т.нар. лампа на Ууд, като

 

диагностицирането е сравнително лесен процес за специалистите по кожни болести


Отделението по дерматология на ВМА разполага с модерен фототерапевтичен сектор, снабден с необходимата апаратура системна и локална PUVA-терапия, благодарение на което често се срещаме с болестта, отчита доц. Кантарджиев.


Витилигото не носи опасност за здравето на пациента, но появата на белите петна по кожата имат значително отражение върху психо-емоционалното му състояние. Понякога се появяват на места, подложени на механично триене от етикети, дрехи, колани и други аксесоари, но по-често се среща по откритите части на тялото – лице, врат, ръце, което носи голяма доза притеснение на пациентите.


Ако човек с витилиго обаче получава подкрепата на близките и приятелите си, може не просто да приеме външния си вид като нещо обичайно, но и да акцентира върху своята уникалност. Затова „смело прегърнете живота!”

Коментари