Публикация

Д- р Ели Иванова: Сколиозата е напълно лечима, ако се открие навреме

Д- р Ели Иванова: Сколиозата е напълно лечима, ако се открие навреме

Д- р Ели Иванова е специалист по ортопедия и травматология,  детска ортопедия и консервативно лечение на сколиоза и гръбначни изкривявания. Сертифицирана е от DR. Manuel Rigo в изработката на Rigo-system Cheneau - коригиращи корсети при сколиоза и други гръбначни изкривявания. В месеца за информираност и борба със сколиозата, д-р Иванова отговаря на най-често задаваните въпроси относно това заболяване.

 

Какво представлява сколиозата?

 

Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване на гръбнака. Това заболяване е характерно за периода на растежа.

Най-модерното виждане за проявата на сколиозата е непълноценост на съединителната тъкан (хиперлакситет или казано по-ясно хипергъвкавост), която засяга и структурата на гръбначния стълб, заради което гръбначните прешлени постепенно се изместват от своята ос. Това значително увеличава натоварването върху растежните зони на прешлените и междупрешленовите дискове, което води до гръбначната деформация и загуба на пластичност на гръбначния стълб.

 

На какво се дължи? Има ли конкретни причини?

 

Лекарите, които лекуват тази деформация на гръбначния стълб от векове, квалифицират 85% от случаите като без доказан първопричинител. Следователно животът на пациента със сколиоза е безсимптомен и страдащите не знаят, че имат проблем. Затова някои лекари я поставят в класификациите като болест на растежа.

Сколиозата засяга деца в добро общо здравословно състояние и прогресира по време на пика на растежа при навлизане на детето в пубертета. Честотата е 2-3% от общата популация, като засяга в по-голям процент момичетата. Външен критерий за края на този процес е рентгеновото установяване на костна зрялост или приключване на костния растеж. За родителите ориентация може да бъде следният критерий: три години след появата на първата менструация при момичетата.

За конкретна причина може да се посочи генетично предразположение при съзряването на съединителната тъкан.

 

Какви видове е?

 

В 85% от случаите сколиозата е идиопатична – причините за нейната поява не са напълно изяснени, въпреки наличието на няколко теории.

Според времето на появата й идиопатичната сколиоза бива:

- Инфантилна форма – възниква до 3 годишна възраст, по-често при момчета;

- Ювенилна форма – появява се между 3 и 10 годишна възраст;

-  Адолесцентна форма – възниква след 10 годишна възраст.

 

Какви са симптомите?

 

 Деформацията на гръбначния стълб се открива най-често от родителите при избора на дрехи, на плажа, в банята или при преглед от лекар (например – рентгенова снимка при съмнение за бронхопневмония).

Най-характерните белези на сколиозата са:

-       едното рамо  изглежда по-високо или по-ниско от другото;

-       едното рамо изглежда с по-заоблен контур;

-       гръдният кош  изглежда хлътнал и несиметричен;

-       главата прави впечатление, че не се намира в средата на раменете;

-       талията затваря несиметрични триъгълници при спуснати ръце към таза;

-       тазът е наклонен или завъртян настрани;

-       единият хълбок е по-високо от другия;

-       единият крак изглежда по-къс от другия,  въпреки че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката;

-       забелязва се нарушаване на походката;

 

На каква възраст се проявяват най-често?

 

Основната възраст на появата на сколиоза е 10-15 години, като се среща по често при женския пол. При момичетата има осем пъти по-голяма вероятност да прогресират до величина на кривата, която изисква лечение. Отклонение до 10 градуса сколиотична крива не се счита за заболяване.

 

Консултация с какъв специалист е необходимо да се направи при съмнение за сколиоза?

 

При установяване на сколиозата е нужна консултация с ортопед. 

Назначават се рентгенови снимки на гръбначен стълб – фас и профил. 

Лекуващият лекар ще направи необходимите измервания:

-       разположение и големина на сколиотичната кривина и ротацията на прешлените;

-       подвижността на гръбначния стълб в зоната на кривината;

-       нивото на костна зрелост на пациента – сколиозата като заболяване се развива и прогресира в периода на костен растеж. 

Консултацията и наблюдението от специалист са необходими за правилното проследяване на процеса и взимане на навременни информирани решения от родителите и лекуващия екип. 

 

Може ли да се предотврати? Има ли профилактика?

 

Препоръчват се ежегодни профилактични прегледи с цел ранно откриване на сколиоза и предотвратяване на прогресираща деформация на гръбначния стълб.  Една от най-сигурните профилактики е масовото въвеждане на плувен спорт в учебните програми. Деца, които спортуват силно ограничават възможността да получат сколиоза. Карането на кънки и хипотерапията (ездата) също помагат. Има и спортове, които предразполагат към сколиоза – това са художествената гимнастика в много ранна възраст, земната гимнастика, колоездене и др.

 

Може ли да се лекува?

 

Открита навреме, сколиозата е напълно лечима. Съществуват три начина за лечение на идиопатична сколиоза:

       Наблюдение – този тип лечение се отнася за пациенти с големина на кривината до 20 градуса. Проследява се за евентулна прогресия с периодични прегледи, рентгенови снимки и рехабилитация по утвърдени методики. Специализираните кинезитерапевтични процедури са подходящи за деца над 10-годишна възраст с установена сколиоза до 40 градуса. До тази възраст се препоръчва плуване като стилът на плуването е гръб, не друг, а само гръб.

       Корсетолечение - назначава се при пациенти с гръбначно изкривяване от 25 до 50 градуса. Корсетите са специализирани индивидуално изработени медицински изделия, които имат за цел да спрат прогресията на заболяване и да коригират изкривяването. Успехът на лечение с корсет е свързан с продължителността на носене – 16-23 часа на денонощие, комбинирано с кинезитерапия и плуване.

·       Оперативно лечение – показанията за оперативно лечение са тежки над 45 - 50 градуса сколиотични кривини, бързо прогресиращи, при пациенти с незавършен растеж, както и „неприемливи“ за пациента деформации. За радост процента на агресивните сколиози е между 10 – 17 процента.

 

Кога лечението дава добър резултат?

 

По-голяма част от хората предпочитат да се лекуват с физиотерапевтично лечение и кинезитерапия, с което заболяването да се стопира и да се подобри състоянието на пациента.

Проблемът на тези хора, е че никой не може да предвиди развитието на заболяването и до каква степен ще прогресира, както и това, че е възможно при прекратяване на лечението да възстанови първоначалните кривини. Всяка година пациентите със сколиоза правят повече от 15 000 посещения в лекарски кабинети. Приблизително 1 000 деца са поставени в коригиращи корсети за сколиоза и около 300 деца са насочени за оперативно лечение на гръбначния стълб.

 

До какво води нелекуваната сколиоза?

 

Нелекуваната сколиоза  влияе на качеството на живота на пациента с тежки психични проблеми поради видимите деформации на неговото тяло, появява се болка, намалена дихателна функция на белия дроб, евентуални затруднения върху сърдечно съдовата функция в гръдната клетка, ограничена активност, изтръпване на ръцете,  нарушение на походката и др.

 

Има ли връзка между начина на живот /двигателна активност, хранителен режим и др./ и сколиозата?

 

Има връзка и за да се постигнат най-добри резултати при лечението на сколиоза са важни както физическите упражнения, така и специална диета при децата.

Храненето трябва да е балансирано - с достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати.

 

При наличието на сколиотична деформация при възрастните е необходимо да се поддържа добра физическа форма, защото при отслабени мускули кривината може леко  да прогресира, но по-голям проблем е хроничната болка в гърба. В същото време не се препоръчват създаването на мускулна маса с вдигането на тежести.

Правилно хранене също е важно, преяждането се отразява негативно на работата на вътрешните органи и всъщност мастната тъкан пречи на функцията на мускулния корсет.

Коментари