Публикация

Нова книга представя уникален български опит в лечението на лумбаго

Нова книга представя уникален български опит в лечението на лумбаго

Интервю с д-р Стойка Радева, Началник на  Клиника по физикална и рехабилитационна медицина в ИСУЛ по поводи излизането на новата книга “Дискогенна лумбо-сакрална радикулопатия”.

Д-р Радева, излезе вашата книга “Дискогенна лумбо-сакрална радикулопатия”. Защо решихте да я напишете?

 

Това е книга, която покрива един често срещан проблем на периферната нервна система - дискогенната лумбосакрална радикулопатия, която е заболяване на междупрешленните дискове. Те служат като амортисьори, но когато остареят, може да се получи херния на диска. Може да притиснат коренчетата, които минават отстрани. Пациентите се оплакват от силна болка при ходене в гърба и крайниците, изтръпване и слабост на крайника. 

 

Заболяването се среща много често - 80% от населението в света е страдало от него поне веднъж в живота. От 20 г. се срещам с такива пациенти и виждам, колко се нарушава качеството им на живот, особено когато болката хронифицира. За остра болка говорим в рамките на около 2 седмици. Ако се задържи по-дълго, се развива хронична невропатна болка, която създава големи проблеми на пациентите - имат болки, не могат да вършат всекидневната си работа, кръстът ги боли, вземат болнични. 

 

Понякога се стига до консултация с неврохирурзи и дори до ненужни операции. Има, разбира се, критерии, по които се преценява и при някои операцията е неизбежна, но при повечето хора болката може да се лекува с възможностите на физикалната медицина. 

 

В книгата искам да поставя тази медицина на научни основи, на базата на доказателствата. Описала съм заболяването в неговата анатомична и клинична част, как то се проявява и развива. Това заема голяма част от книгата. Една от главите е моят личен опит, който съм натрупала. Описани са статистически данни на 165 души. На тази база доказваме, че комбинацията на два от физикалните фактори помагат при подостра болка. При хронична помагат също така два фактора. 

 

Предимството на книгата е, че дава добър алгоритъм за лечение на това заболяване в условията на клиничната и амбулаторната практика, а то е често срещано. 

В книгата участват още двама колеги с различни глави, в които са описали медикаментозно лечение и др. Разгледани са всички възможности в последните 5 г. в световен мащаб, всичко, което се пише и съобщава за проблема.

 

Във вашия опит има ли нещо ново, което да е променило разбирането за заболяването?

 

Общо взето повечето публикации за дискогенната лумбосакрална радикулопатия в Западна Европа и по света клонят към методите на кинезитерапията. 

Напоследък, публикувайки нашия опит в различни списания, виждаме, че имаме цитирания в статии на Оксфордския университет, които харесват нашата работа с преформирани фактори. Виждаме интерес и в други западни страни към тези методики. Причината е, че факторите на физикалната терапия са доста евтини и не сложни за прилагане в сравнение с останалите методи. Дори при радиофреквентните фактори е необходимо да се правят от неврохирург, необходим е опит, а и те са инвазивни в някаква степен. Затопа пък нашите фактори са абсолютно достъпни, налични са и са толкова лесно приложими в практиката, че могат да се използват не само в университетски болници и  центрове, но дори в малки градчета и физиотерапии. 

 

Последната страница в книгата е представен на една страница алгоритъм, схема, която показва, как да се лекува заболяването според вида му. Най-отгоре е болката - подостра и хронична. При подострата болка се прилагат ултравиолетови лъчи на три полета по целия крак и лидокаин с електрофореза. Тези два фактора, приложени в 10-дневно лечение, водят до потискане на болката. Ако по скалата от 0 до 10 преди тя е била 8, после пада до 5 или 4. 

 

При хронична болка, персистираща повече от 3 месеца, даваме ултрафонофореза в комбинация с един изключителен препарат на Екофарм - “Окси пейн”  (повече за продукта вижте тук - бел. ред.). Той съдържа пероксидирано масло от черен дроб на риба треска, тоест абсолютно природни съставки. Вкарваме това масло чрез ултразвук в областта на засегнатите прешлени. В допълнение прилагаме магнит на кръста и на съответния крак. Също се прави за около 10 дни. Ако преди оценката на болката е била 5, след лечението тя става 3-2 или дори 0. Механизмът на тези фактори е представен подробно в книгата.

 

Кои са основните грешки във всекидневието, с които човек си причинява тези болки?

 

Това е заболяване, за което се смяташе, че засяга хората над 45 г. Днес нещата не изглеждат така! Моят най-млад пациент е на 16 г., а най-възрастният - на 93 г. Виждате колко голям е диапазонът. Кризата много често се получава в резултат на вдигане на тежко, но и на конституционни особености. Ако се върнем назад и проследим други близки в семейството, може да се установи инсуфициентност на връзковия апарат, на хрущялната тъкан, на хиалурона в организма, които са структурите, от които е изграден този междупрешленен диск. При съществуваща предиспозиция вече е по-лесно да се стигне до проблем в резултат на външен провокатор (вдигане на тежко). Да пролабира част от вътрешността на диска и да засегне тези нервни коренчета.

 

Затова ние учим пациентите, какви упражнения да правят, каква кинезитерапевтична активност да имат. Мнозина ходят на фитнес, но тренировката им трябва да се консултира с инструктор, особено ако сте имали проблем с гръбнака и кръста. При рязко натоварване може да се получи такъв диско-радикуларен конфликт. 

 

Възможно ли е слабата мускулатура на гърба и корема да допринесат за болките?

 

Да, това също е възможност за оформяне на болки в кръста. Но диагнозата дискогенната лумбосакрална радикулопатия изключва този коремно-мускулен дисбаланс. Кръстът трябва да държи корема по силата на гравитацията и мускулите в областта на кръста се напрягат, ако коремът е слаб. Но те това стои в основата на заболяването. Дискогенна в името му значи, че самият диск боледува. Това заболяване се появява в междупрешленните дискове с неговата клинична картина.  

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари