Публикация

Д-р Теофил Груев: Жегите усложниха състоянието на пациентите с кардиологични заболявания

Д-р Теофил Груев: Жегите усложниха състоянието на пациентите с кардиологични заболявания

С рязкото повишение на температурите в страната и още повече в Пловдив, където в някои часове от деня те достигнаха до 38 градуса, в отделението по Кардиология в МБАЛ „Медлайн“ бе отчетен повишен прием на пациенти със сърдечна недостатъчност и с ритъмни нарушения. Броят на случаите нарасна с 30-40 процента спрямо предходния период, засегнатите пациенти са над 70-годишни, като хоспитализираните са по равно и от двата пола, посочи кардиологът д-р Теофил Груев.

 

Стриктното проследяване на кръвното налягане е от огромно значение

 

По думите на лекаря хората със сърдечно-съдови заболявания трябва да следят стриктно състоянието на кръвното си налягане, защото в огромния брой от случаите то спада заради обилното изпотяване и разширяването на кръвоносните съдове. Тогава се стига до колапси, които могат да бъдат и много опасни, защото при падането човек може да получи травма. Д-р Груев посочи, че и макар и по-рядко е възможно заради горещините кръвното да се повиши и да стане трудно контролирано. За да се избегнат неблагоприятните ситуации, пациентите трябва да приемат по-обилно количество течности – поне по 3 литра в денонощие. Само по този начин се компенсира загубата им от организма. Кардиологът припомни, че хората трябва да избягват излизането навън в часовете между 11 и 18 ч., когато е най-топло.

 

Добре е кръвното налягане да се проверява поне един-два път на 24 часа, като нормалните стойности варират между 120-140 за горната граница (б.а. - систолното) до 80-90 за долната граница (б.а. - диастолното).

 

Пациенти с ритъмни нарушения на сърцето е много вероятно да получат оплаквания, като предсърдно мъждене, предсърдно трептене и екстрасистоли. Ако се появи чувство за „аритмия“, те непременно да се обърнат за консултация към семейния си лекар или към личния кардиолог, който следи състоянието им.

 

В жегите тежката физическа работа на открито е високо рискова

 

Д-р Груев посочи, че от тези симптоми нерядко се оплакват и здрави хора. За тях са валидни същите препоръки, но в горещините те не бива да допускат голямо физическо натоварване, особено ако работят на открито, предупреди д-р Груев. - Тези симптоми стават и повод за консултация с лекар, защото в някои случаи се оказва, че става дума за неоткрито сърдечно-съдово заболяване.“

 

Тъй като през последните дни с екстремно високи температури имаше съобщения и за припаднали деца, дори бебета, е важно родителите да знаят, че високите температури са особено опасни за тях. Задължително е да им се дават повече течности, а при инцидент – да им се поставят студени компреси на главата и по крайниците.

 

Често се налага промяна в терапевтичния режим

 

Често при пациенти с доказани кардиологични болести през летния сезон се налага и корекция на терапията. Когато кръвното налягане спада, се препоръчва намаление на дозировката на редовно приеманите медикаменти, а някои дори се спират, като на първо място това са диуретиците заради и без това голямата загуба на течности от организма.

 

Д-р Груев посочи, че с особено внимание трябва да наблюдават своя статус и пациенти, преболедували COVID-19 в последните 3 месеца, тъй като при тях кръвното налягане има склонност „да играе“. 

Коментари