Публикация

Едва 1/3 от хората с инфаркт стигат до специалист

Едва 35-36% от хората с инфаркт на миокарда имат възможността да стигнат до специализирана болница по инвазивна кардиология за поставяне на стент, който да разшири настъпилите стеснения.


В развитите европейски страни обаче от този метод на лечение успяват да се възползват 98% от болните. Това коментира проф. Николай Пенков от Специализираната болница за активно лечение по кардиология – Варна.

Останалите българи, които нямат достъп до специалистите по инвазивна кардиология, са обречени на инвалидизация.

 „Инфарктът всъщност представлява смърт на сърдечни участъци, затова казваме, че колкото по-бързо пациента потърси помощ, толкова по-малко ще са пораженията“, коментира кардиологът.

Ето защо Варненската кардиология разполага с две линейки, които транспортират болните от областите Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. Заедно с мобилните екипи на разположение е и 24-часова телефонна линия, на която отговарят лекари, които координират и консултират пациентите и докторите от по-отдалечените точки от Варна.

За съжаление сърдечно-съдовите проблеми понякога са безсимптомни, като първата и единствена проява е смърт. Тези случаи представляват 25% от всички внезапно починали. Съществуват и пациенти, които получават инфаркт вследствие на травми.

Например, това лято във Варненска кардиология бе спасен 42-годишен мъж, чиято коронарна артерия била буквално смачкана от удара му във волана на колата при катастрофа. „Такива случаи обаче са казуистика“, коментира проф. Пенков.


Коментари