Публикация

11 фармацевтични продукта отличени от БФС за 2020-2021 г.

11 фармацевтични продукта отличени от БФС за 2020-2021 г.

 

11 компании бяха отличени за фармацевтични продукти на 2020-2021 г. по време на 14-ото издание на Българските фармацевтични дни, проведени от 25 до 27 юни в к.к. Боровец. Те са определени от Експертна комисия в състав: проф. Илко Гетов, преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" на ФФ при МУ-София - председател, и членове: маг.-фарм. Анжела Мизова, зам.-председателна на УС на БФС, маг.-фарм. Маргарита Грозданова - член на УС на БФС, маг.-фарм Светослав Крумов, председател на Контролната комисия на БФС и маг.-фарм. Светослав Стоев, член на Комисията по качество на БФС.

 

Кои са отличените?

 

Ново Нордиск Фарма ЕАД за продукта Ozempic

 

Ozempic е рецепторен агонист с еднократно седмично приложение, който осигурява на пациентите със захарен диабет тип 2 по-добър гликемичен контрол, редукция на тегло и доказани сърдечно-съдови ползи.

Продуктът е награден в категорията лекарствен продукт по лекарско предписание за иновативен продукт за лечение на социално значими заболявания

 

MSD (Merck Sharp&Dohme Bulgaria EOOD) за продукта Pifeltro (Doravirine)

 

 Pifeltro (Doravirine) е с уникален профил на резистентност, безопасност, дългосрочна токсичност и поносимост в сравнение с другите лекарствени продукти в класа. Притежава нисък потенциал за участие в лекарствени взаимодействия и възможност да се дозира, без това да се съобразява с приема на храна. Продуктът посреща очакванията на хората, живеещи с HIV и техните лекари за модерен и гъвкав подход към лечението на HIV инфекцията. Doravirine (DOR) e включен като препоръчителен режим за лечението на нелекувани пациенти съгласно последната - 10-а версия, с препоръка на Европейската клинична асоциация за лечение на СПИН  (EACS).

Продуктът е отличен за иновативен лекарствен продукт по лекарско предписание.

 

 

Рош България ЕООД за продукта Аlecensa

 

 

Аlecensa e високо селективен, перорален медикамент, използван за лечение на хора с недребноклетъчен рак на белия дроб. Води до клинично значимо подобряване на общата преживяемост на пациентите.

Продуктът грабна приза в категорията иновативен биотехнологичен лекарствен продукт по лекарско предписание.

 

 

Санофи България ЕООД за продукта NO SPA MAX

 

През 2019 г. семейството на марка №1 спазмолитик в България No Spa порасна с още едни член - No Spa Max. Тeхнологичната иновация в него представлява максимална еднократна доза дротаверинов хидрохлорид вече само в 1 обвита таблетка за максимална сила за облекчение на болката. Продуктът е показан за абдоминална болка и болка, причинена от камъни в бъбреците и жлъчните пътища. 

Той бе отличен за лекарствен продукт без лекарско предписание.

 

 

БестаМед ЕООД за продукта Оклис

 

 Това е иновативно лекарствено средство без аналог в България. Активната субстанция на оклис - аргининова сол на ибупрофен, е водоразтворима. Това способства бързата резорбция на активното вещество и достигане на пикова плазмена концентрация само 20 минути след приема. Оклис/Оклис форте има бърз, мощен и траен аналгетичен ефект.

Продуктът е отличен като лекарствен продукт без лекарско предписание за технологична иновация за лекарствена форма. 

 

 

Байер България за Аспирин Протект
 

Продуктът е синоним на традиция, доверие и бъдеще. Изградил доверие сред милиони лекари и пациенти по целия свят. Това доверие заедно с безспорните му терапевтични качества го превърнаха в герой по време на COVID-19.

Наградата е за лекарствен продукт без лекарско предписание с утвърдена търговска марка.

 

 

Витаслим ООД за продукта Коланол

 

Хранителната добавка Коланол съчетава най-новите медицински разработки в областта на ставното здраве. Двете патентовани вещества в състава му - 3D колаген и мицеларен куркумин, са с клично доказан ефект при остеоартрит. По своя иновативен състав и технологични предимства Коланол няма аналог на пазара. 

Продуктът е отличен като хранителна добавка с технологична иновация.

 

 

КУАЙСЕР ФАРМА БЪЛГАРИЯ ЕООД за продукта Допелхерц систем Антарктически крил

 

Той представлява пълноценна комбинация от висока доза омега-3 полиненаситени мастни киселини под формата на фосфолипиди, калций, витамини D и B1. Подкрепя превенцията на сърдечно-съдовите заболявания и подобрява качеството на живот. Отличава се с иноватевна производствена технология, високо качество и биологична стойност.

Наградата е в категорията хранителна добавка за производствена технология с екологична отговорност.

 

 

Фортекс Нутрасютикалс ООД за продукта Елакса капсули

 

Това е иновативна комбинация от 3 натурални растителни екстракта плюс добавен пробиотик. Подпомага метаболизма и хранисмилателния процес. Допринася за нормална чревна среда и стомашно-чревен комфорт. Подобрява перисталтиката. 

Отличен е като хранителна добавка с иновативна комбинация от 3 растителни екстракта с добавен пробиотик.

 

 

 

НАОС България ЕООД за продукта Biphase Lipoalcoolique

 

Липоалкохолната двуфазова грижа в ръцете на BIODERMA e иновативен продукт със световен патент. Позволява за първи път дезинфекция и грижа за кожата на ръцете едновременно. С двуфазовата грижа за ръцете компанията създава нова категория - биоцидна дермокозметика.

Продуктът е отличен като козметичен продукт - биоцид с патент за дермо-козметична иновация.

 

 

ТП Хартман-Рико за продукта Veroral Duo Control 

 

Това е апарат за кръвно налягане с уникални характеристики. В апарата има вграден микрофон на стетоскоп, което му позволява измерване на кръвното налягане едновременно като механичен и автоматичен апарат.  Това гарантира точен резултат и при хора, които страдат от неравномерен сърдечен ритъм по време на измерването.

Наградата е в категорията медицинско изделие.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари