Публикация

Кои храни и витамини помагат при артроза и болки в ставите?

Кои храни и витамини помагат при артроза и болки в ставите?

Храненето има важно значение за стопиране увреждането на ставния хрущял (остеоартроза). Именно износването му създава дискомфорт – болка и скованост. Няма конкретна диета, която да реши проблема, но състоянието може да се подобри, ако се храните умно. Ще държите теглото под контрол, ще изградите силен хрущял и ще намалите възпалението.


Не е нужно да сменяте изцяло начина си на хранене

 

Следвайте няколко прости стъпки, за да „зарадвате“ ставите си. Ако имате по-сериозни проблеми – инсулинова резистентност, подагра или диабет, потърсете диетолог.

 

1. Изключете празните калории


Коленете ви ще се почувстват по-добре, ако сте стройни. Всеки излишен килограм тежи на ставите и допринася за по-бързото им износване. Как да намалите лесно калориите? Хранете се на малки порции, избягвайте сладкиши и газирани напитки, яжте предимно растителни храни.


2. Приемайте повече плодове и зеленчуци


Консумирайте ги спокойно. Много от тях са богати на антиоксиданти - вещества, за които се смята, че пазят клетките от увреждане. Някои антиоксиданти в плодове и зеленчуци като ябълки, лук и ягоди също могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката в ставите.


3. Омега-3 мастни киселини от рибата


Омега-3 могат да помогнат за облекчаване на болките в ставите и да намалят сутрешната скованост. Те действат, като понижават възпалението в тялото.
Добавете в менюто си мазни риби. Едни от най-добрите източници на омега-3 са пъстървата, сьомгата, скумрията, херингата, рибата тон и сардините.

 

Хранене при артроза


4. Използвайте зехтин вместо други мазнини


Според проучване съединение в зехтина, наречено олеокантал, има същите противовъзпалителни ефекти като ибупрофена. Най-голямо количество се съдържа в маслиновите масла с най-силен аромат и вкус. Не забравяйте обаче за калориите, защото макар и здравословен, зехтинът е мазнина и трябва да се използва умерено.


5. Приемайте достатъчно витамин С


Ключов елемент за здравето на ставите, витамин С помага за изграждането на колаген и съединителна тъкан, както вече стана дума. Много вкусни храни могат да ви снабдят с него. Хапвайте често цитрусови плодове, червени чушки, ягоди, броколи, зеле и зеле.


6. Избягвайте високи температури на готвене


Когато месото се приготвя при високи температури – на скара, на фурна или на тиган, в него се образуват съединения, известни като крайни продукти на гликация или AGEs. Смята се, че те провокират възпаление и други негативни процеси в организма. Големи количества от AGEs в храната са риск за артрит, диабет и сърдечносъдови болести.


Глюкозамин сулфат е вещество, за което се знае, че участва в състава на ставния хрущял. Няма как да си го набавите в големи количества чрез храната, по-удобно е да ползвате добавки. „Глюкозамин Екофарм“ е нов у нас продукт под формата на таблетки и съдържа комбинация от глюкозамин сулфат и витамин C. Всяка една от съставките има доказан ефект по отношение подпомагане лечението на остеоартрозата.

 

Глюкозамин

  • Глюкозаминът стимулира хондроцитите, които изграждат различните компоненти на хрущялния матрикс, подпомага здравето на ставите, има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Възстановява обема на движение в ставата, отлично се понася от организма. Освен това потенцира и допълва ефекта от лечението с НСПВС.
  • Витамин C - най-мощният антиоксидант, е изключително важен за костното развитие, възстановяване и поддръжка. Той намалява загубите на хрущялна тъкан и забавя процеса на естествено износване на ставите.

В една таблетка (дневна доза) „Глюкозамин Екофарм“ се съдържат:


- Глюкозамин сулфат 1500 2KCL
- Витамин C 12 mg


Какво означава диагнозата остеоартрит (остеоартроза)


Някои болки в ставите са временти, причинени от претоварване, но ако често изпитвате силна болка, дискомфорт, скованост, които затрудняват или ограничават движението, вероятно става дума за остеоартрит или остеоартроза. Представлява хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с дегенерация на ставите и загуба на хрущял (тъкан между ставите, която осигурява намалено триене при движение на ставата и предпазва от натиск и разтягане). Болестта засяга една или няколко стави (на коленете, пръстите, рамото, гръбначния стълб, тазобедрената кост и др.).

Остеоартрит


Основни рискови фактори са:

  • възраст;
  • наднормено тегло;
  • вдигане на тежки неща;
  • наследственост;
  • прием на някои медикаменти (например кортизонът води до директна деструкция на хрущяла).


Остеоартритът се характеризира с чувствителност, болка, скованост, ограничени движения, образуване на костни шипове.


Ранната диагностика се извършва със ставна ехография и ядрено-магнитен резонанс

 

които могат да покажат промените в хрущялното покритие в начален етап. В по-късните стадии на заболяването може да се използва и рентген. По време на прегледa лекарят ще провери засегнатата става за чувствителност, подуване, зачервяване и гъвкавост.


Как се лекува остеоартрозната болест?


Изключително важно е болестта да се установи рано, за да се започне и ранно лечение, защото тогава то по-ефективно. Обикновено терапията е комплексна, целта е да се ограничи увреждането на ставата и да се намали болката и възпалението.

 

Лечение на остеоартроза


В съображение влизат:

  • нестероидни противовъзпалителни средства;
  • хондропротективни лекарства;
  • хранителни добавки.

 

 

Коментари