Публикация

Айкидото учи на отговорност и дисциплина

Николай, Александър, Габриела, Мария и Милош са петима млади и заразно ентусиазирани инструктори по айкидо.


Както самите те споделят с усмивка, главите им са пълни с идеи, които се опитват да реализират, за да могат да популяризират своето любимо бойно изкуство.

„Втората айкидо демонстрация на приятелството” е само част от усилията на спортен клуб „Чоуа” в посока привличането на нови последователи на древното бойно изкуство.

„При айкидото целта не е да доминираме над някой друг или да налагаме своето его, а да развиваме духа и тялото си” – обяснява Николай.

Според неговите наблюдения заниманията с айкидо правят децата по-дисциплинирани и отговорни и ги учат да бъдат по-систематични в нещата, които правят.

„В самото начало работата ни с най-малките айкидисти е голямо предизвикателство. Ако дори за една-единствена секунда инструкторът не е интересен, обаятелен или занимателен, децата мигновено си намират някакво друго занимание и в залата настава пълна анархия. Това е причината тренировките с най-малките да са с една идея по-кратки като продължителност, но затова пък те са по-натоварващи и интензивни.”

Групите по айкидо в клуб „Чоуа” са няколко, като възрастта на участниците в тях варира от 4 до над 18 години.

За опасността от травми:
„Тези от нас, които от най-скоро се занимават с айкидо, тази година правят десетата си година. Повече от времето си прекарваме в залата и за всички тези години никой от нас не е преживявал някаква тежка травма - обяснява Милош и продължава: – Като цяло контузиите и нараняванията в айкидото са наистина рядкост.” А Мария добавя: „Забелязала съм, че когато имам някаква настинка и не се чувствам добре, достатъчно е да вляза и да потренирам съвсем малко в залата и веднага се оправям!”.
---------

*Видео от „Втората айкидо демонстрация на приятелството” може да видити тук.

Коментари