Публикация

Изцяло дамски екип на ВМА поема мисията в Мали

Изцяло дамски екип на ВМА поема мисията в Мали

Военномедицинска академия (ВМА) изпрати пореден екип на мисия в Мали. В следващите 4 месеца специалистите ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако.


За първи път военномедицински екип се включва в Мисията на Европейския съюз през месец март 2013 г. Досега обаче не е заминавал изцяло дамски екип.


Национален командир на 27-мия военномедицински екип е лейтенант д-р Йоанна Маринова

 

за която това е и първа мисия зад граница. Заедно с нея за здравето на личния състав на щаба на операцията ще се грижат старши сержант Живка Коларова, старши сержант Емилия Ненкова и старшина II степен Юлия Банкова. И за четирите това е първа мисия в Мали, но последните две имат опит от Афганистан.

За мен е чест да съм командир на първия изцяло дамски екип в Мали. Много се вълнуваме, заредени сме с много позитивни емоции и сме готови да дадем всичко от себе си, за да представим достойно България и ВМА, коментира на заминаване лейтенант д-р Йоанна Маринова.


"Пожелавам ви да се върнете живи и здрави, и така усмихнати, както ви изпращаме днес. Ние сме винаги насреща, по всяко време! Пожелавам ви да изживеете това върховно чувство на герои, на изпълнението на дълга, защото в нашите очи и в очите на вашите близки и приятели, вие сте герои", заяви от своя страна полк. доц. Димо Димов, заместник-началник на ВМА по войсковото медицинско осигуряване.


Българските военни лекари участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век

 

като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

Коментари