Публикация

COVID-19 причинява чернодробни увреждания

COVID-19 причинява чернодробни увреждания

Пациенти, които са заразени с COVID-19, могат да получат различни степени на увреждане на черния дроб. Това става ясно от изследване, публикувано от д-р Ксинг Дженг, работещ за Департамент по инфекциозни заболявания, Болница Юниън, Медицински колеж Тонджи, Университета за наука и технологии „Хуаджонг“ в Ухан, Китай. В научния труд са използвани също така данни на Институт по вирусология, Университетска болница в град Есен, Университет Дуисбург-Есен в Есен, Германия.

 

Проучвания на COVID-19 показват, че

 

увреждането на черния дроб варира между 14.8%-53%

 

при много от случаите има абнормални нива на аланин аминотрансфераза и аспартат аминотрансфераза, придружени от завишени нива на билирубин. При тежките случаи нивата на албумин са намалени и албуминът е 26.3-30.9 g/L. Броят на пациентите с тежък COVID-19, които имат увреждане на черния дроб е значително завишен в сравнение с леките случаи на заболяването. При смъртните случаи от COVID-19 увреждането на черния дроб е при 58.06% -78% от случаите. Едно изследване показва че серумните нива на аланин аминотрансфераза и аспартат аминотрансфераза са се увеличили съответно на 7590 U/L и 1445 U/L при пациентите с тежка форма на COVID-19.

 

Учените отбелязват, че няма много проучвания върху връзката между SARS-CoV-2 и увреждането на черния дроб. Според тях обаче, е ясно, че SARS-CoV-2 използва ангиотензин конвертиращият ензим 2 като входен рецептор, също както при SARS-Cov.

 

Черният дроб и жлъчният канал показват наличие на ангиотензин конвертиращият ензим ACE2. Обаче наличието на ACE2 е по-голямо в жлъчния канал отколкото в клетките на черния дроб, но на близко ниво до това на алвеоларните клетки тип 2 в белия дроб. Епителните клетки на жлъчния канал играят важна роля при регенерацията на черния дроб и активирането на имунния отговор.

 

Учените казват, че увреждането на черния дроб при пациенти с COVID-19 може да се дължи на увреждане на клетките на жлъчния канал, а не на вирусната инфекция. Наблюдава се

 

възпалителна цитокинната буря при пациенти с COVID-19,

 

но трябва да се проучи дали това води до увреждане на черния дроб. Аутопсиите на пациенти, страдащи от COVID-19 показват умерена микроваскуларна стеатоза и лека лобарна и портална дейност, които сочи, че увреждането може да е следствие на заразяване със SARS-CoV-2 или на третирането с лекарства. Както при SARS, антибиотиците, антивирусните и стероидни препарати се използват за третиране на COVID-19. Тези лекарства са потенциални причинители на увреждането на черния дроб, което се проявява при пациенти с COVID-19. Скорошно проучване показва, че увреждането на черния дроб при пациенти с COVID-19, може да е причинено от лопинавир/литонавир, които се използват за лечение SARS-CoV-2 инфекциите. За момента липсват проучвания относно увреждането на черния дроб при пациенти с хронични чернодробни инфекции като хроничен хепатит B и хепатит C.

 

Източник: covidresource-bg.org

Коментари