Публикация

Нови правила за влизане в България от 1 юли

Нови правила за влизане в България от 1 юли

От утре, 1 юли, влизането в България ще се извършва съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответните държави по критерии и поставяне на държавите в цветови зони. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в своя заповед, издадена днес.

 

Критерии за оценка на разпространението на COVID – 19 

 

  • 14-дневна заболяемост;
  • седмична положителност на проведените лабораторни изследвания;
  • ниво на изследване в държавата;
  • идентифициране на вариант на SARS-CoV-2, определен като вариант, будещ „безпокойство“;
  • липса на достатъчно информация.

Цветовите зони са както следва:

  • Зелена зона;
  • Оранжева зона;
  • Червена зона.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на „безпокойство“, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.


Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично

 

и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00:00 часа на следващия ден.


В заповедта (виж прикачения файл) детайлно са посочени временните противоепидемични мерки, които важат за хората, пристигащи от държави членки на ЕС, от ЕИП и Конфедерация Швейцария, съобразно цветовите зони. Посочени са и мерките за гражданите, пристигащи от други държави. В отделна точка на заповедта са посочени и изключенията.

 

Междувременно здравният министър съобщи, че

 

до утре софтуерът за проверка на европейските цифрови сертификати трябва да бъде инсталиран на всички устройства

 

които са осигурени за граничния здравен контрол.


Всички гранични пунктове вече са снабдени с устройства, като допълнително ще бъдат подсигурени още 150 такива. Софтуерът се инсталира дистанционно, не е необходимо обучение за работа с таблетите, а единствено служителите да бъдат запознати с указанията за използването им, поясни д-р Кацаров на ГКПП „Калотина“, където се запозна със създадената организация за преминаване през границата от страна на граждани с европейски цифрови сертификати и на място разговаря със служителите за работата с електронните устройства.


„Очаквам до утре въпросът да бъде решен и системата да заработи навсякъде. Дойдох на място, за да се убедя, че това ще се случи безпроблемно“, коментира още министърът.

 

Прикачени файлове

zapoved_r4PjG8n.pdf

Коментари