Публикация

До края на август в „ЛИНА”: От пакет анемия до изследвания за спортуващи

До края на август в „ЛИНА”: От пакет анемия до изследвания за спортуващи

През летните месеци юли и август от медицинска лаборатория „ЛИНА” предлагат на пациентите 6 профилактични кампании с изследвания на намалени цени. Така от „ЛИНА” насърчават ранната превенция на най-разпространените заболявания. 

Кампаниите важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен, като предварително записване или направление от лекар не са необходими. Таксата венепункция е 2 лв.

 

Профилактични кампании юли – август 2021 

 

Основни биохимични показатели: кръвна захар, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, общ билирубин, директен билирубин, АсАТ, АлАТ, АФ (алкална фосфатаза), ГГТ (гамаглутамилтрансфераза), калий (К), натрий (Na), хлориди (Cl), калций (Ca), фосфор (P) на намалена обща цена от 55,50 лв. на 20,00 лв. 

Тези анализи дават информация за състоянието на бъбреците, черния дроб, нивата на добрия и лошия холестерол и електролитния баланс на организма. Препоръчително е да се извършват сутрин, на гладно.

 

Коронавирус - диагностичен панел: пълна кръвна картина (16 показателя), Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг (IgM+IgG), феритин, D-димер, C-реактивен протеин, LDH на намалена обща цена от 66,00 лв. на 43,00 лв. 

Изброените изследвания насочват дали в организма на човек протича възпалителен процес или повишено тромбообразуване. Включен е и скрининговият тест Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), чийто резултат се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.

  

Грижа за сърцето: хомоцистеин, креатинкиназа (KK), креатинкиназа - MB фракция, С-реактивен протеин на намалена обща цена от 64,00 лв. на 43,00 лв. 

Хомоцистеинът е маркер, чиито повишени нива се свързват с увеличен риск от увреждане на съдовите стени, водещо до повишено тромбообразуване, до сърдечно-съдови и мозъчни инциденти. Показателите креатинкиназа и нейната фракция MB, могат добре да ориентират за  увреждане на сърдечния мускул, настъпило в резултат на инфаркт, миокардит и др. сърдечни заболявания. C-реактивният протеин насочва дали в организма има възпаление. 

При изследване на хомоцистеин, трябва да се има предвид, че неговите нива могат да бъдат повлияни от дефицит на някои витамини като В12 и фолиева киселина. Активно физическо натоварване, спорт, мускулни травми и инжекции могат да доведат до повишение на общата креатинкиназата, несвързано със сърдечна увреда.  

 

Щитовидна жлеза – скрининг: FT3, FT4, TSH на намалена обща цена от 36,00 лв. на 18,00 лв. Нивата на тези хормони показват дали има отклонение във функцията на щитовидната жлеза. Препоръчително е да се изследват сутрин, на гладно, преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин.

 

Пакет анемия: пълна кръвна картина (16 показателя), желязо, желязосвързващ капацитет (ЖСК), трансферин, Витамин В12 на намалена обща цена от 40,00 лв. на 23,00 лв.

Профилактичната кампания е както за възрастни, така и за деца. Тя е подходяща  за всички, които страдат от анемия / ниски нива на хемоглобин и червени кръвни телца /, с цел уточняване на нейния вид. Включените в нея изследвания могат да отдиференцират дали се касае за желязодефицитна анемия, анемия при хронични заболявания, наследствени анемии или е  резултат  от дефицит на витамин В12. 

Препоръчително е поне две седмици преди изследването да не са приемани лекарствени препарати и добавки, съдържащи желязо и витамин В12.

Желателно е резултатите да бъдат консултирани със съответния специалист, който правилно да ги интерпретира, и  при необходимост да насочи пациента за допълнителни уточняващи изследвания. 

 

Пакет фитнес: пълна кръвна картина (16 показателя), холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, АсАТ, АлАТ, ГГТ, креатинкиназа, LH, Estradiol, Prolactin, Testosterone, free Testosterone (Testosterone и SHBG), 4 Андростендион на намалена обща цена от 133,00 лв. на 68, 00 лв. 

Тази кампания е както за хора, които спортуват, така и за такива, които имат проблеми с килограмите. В нея е включена пълна кръвна картина (основа на всяка профилактика), изследвания за мастната обмяна, състоянието на черния дроб и хормони, които в една или друга степен имат отношение към теглото. 

Сред хормоните има свободен тестостерон, който дава представа за нивата на биологично активния тестостерон. Важно е да се знае, че той не се влияе от промените в концентрациите на белтъците в организма, което може да настъпи при различни патологични или физиологични процеси или прием на някои медикаменти. Затова определянето на свободен тестостерон е по-информативно от общите му концентрации.

*При жените LH и Estradiol се изследват от 3-ти до 5-ти ден от менструалния цикъл. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки, могат да повлияят резултатите за някои полови хормони.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. 

 

Коментари