Публикация

Д-р Димитър Георгиев: Пациентите с еднокринни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19

Д-р Димитър Георгиев: Пациентите с еднокринни заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19

Опасно ли е за пациентите с ендокринни заболявания да се имунизират срещу коронавирус? Това е един от въпросите, на който специалистите по ендокринология отговарят често от началото на 2021 г.


Рискът от тежко протичане на вирусните заболявания и особено на COVID-19 при диабетици и най-вече на онези с лош контрол на захарната болест и неконтролирана хиперглекимия (б.а. - постоянни високи нива на кръвната захар) е 5-6 пъти по-висок спрямо останалите пациенти. Това заяви началникът на Отделението по Ендокринология в МБАЛ „Медлайн“ д-р Димитър Георгиев.


Високата кръвна захар улеснява проникването на вирусите в организма. Характеризира се с много повече и по-тежки усложнения на дихателната система. При хора със захарен диабет инфекцията причинява по-често тромботични състояния и нарушения в кръвосъсирването и води до животозастрашаващи състояния. 

 

Диабетици се лекуват от COVID-19 в болница и със скъпи медикаменти


Описаните компоненти обикновено налагат лечение на COVID-19 да се провежда в болнична обстановка с комплексни скъпоструващи и мултикомпонентни терапевтични схеми. За обгрижването на подобни болни се налага включването на мултидисциплинарен екип, което на много места в нашата страна е трудно постижимо.
Проучвания в Китай, Италия и Великобритания посочват, че над 2/3 от диабетиците с COVID-19, лекувани в болница, са били в силно влошено състояние, което в значителна част от случаите е завършило фатално.


Изнесените данни и постигнатият консенсус в медицинската общност доказват неоспоримата полза от прилагане на ваксини срещу COVID-19, видът на която би трябвало да се определи индивидуално за всеки пациент. Времето на поставяне се определя спрямо състоянието на болния от лекуващите специалисти.

 

При Хашимото ваксината се поставя, ако пациентът е в клинична ремисия


При едно от най-честите тиреоидни заболявания е автоимунният тиреоидит, известен повече като Болест на Хашимото, имунизацията срещу COVID-19 е напълно възможна при клинична ремисия и адекватна хормонална компенсация. Д-р Димитър Георгиев уточни, че пациентът е в клинична ремисия, когато няма изразени симптоми на болестта, а реферeнтите нива на TSH и FT4 през последния месец са в норма. По думите на лекаря без значение е дали хормоналната компенсация е достигната на базата на медикаментозно влияние, или се дължи на съответната фаза на заболяването.


Самият автоимунитет при тиреоидит на Хашимото с високи титри и антитела не е противопоказен за ваксиниране поради факта, че автоимунното заболяване вече се е  случило и стимулирането на имунитета не може да навреди допълнително. Относно факта, че хората с автоимунна тиреоидна болест (АТБ) имат и много други придружаващи заболявания, които силно биха се утежнили при COVID-19 инфекция, еднокринолозите препоръчваме пациентите с Хашимото да бъдат ваксинирани, ако са налице вече споменатите условия, каза д-р Георгиев.

 

При специфични и редки ендокринни заболявания пациентите да се консултират с лекар

По отношение на останалата патология – метаболитен синдром, надбъбречни заболявания, овариална и тестикулярна дисфункция, важи правилото, което прилагаме при общите хронични заболявания – да са в компенсирана фаза, без изразена клинична симптоматика, добави той.

При по-специфични и редки ендокринни заболявания пациентите трябва да се консултират с лекуващия ги ендокринолог, за да се определи възможността и времето за поставяне на ваксината.


От особено значение е хората с разгърнат метаболитен синдром – затлъстяване, повишени нива на липиди в кръвта, артериална хипертония, инсулинова резистентност, нарушения в регулацията на кръвната захар (с предиабет или диабет тип 2) да бъдат ваксинирани според кратката характеристика на изброените продукти. При тях се забелязва, че боледуват по-тежко и имат усложнения по-често спрямо хората без метаболитен синдром. Това се дължи на повишеното количество мастна тъкан в организма, тъй като затлъстяването води до тежки белодробни проблеми с дихателна недостатъчност и продължително възстановяване след COVID-19 – между 3 и 6 месеца след прекарването на болестта.

 

Профилактиката с ваксина срещу коронавирус също е от огромно значение при остеопороза


Костно-метаболитните заболявания, като остеопоразата, също подлежат на профилактика срещу коронавирус чрез имунизация. Тъй като данните от последната година и половина доказаха, че обездвижването и периодичните локдауни при тези хора влошиха фрактурния риск, а това означава, че се компрометира антиостеопоротичното лечение. За тях е препоръчително да се ваксинират. Спрямо вида и антирезорбтивно лечение, включващо денозумаб и бифосфонати, е уместно пациентът заедно с ендокринолога да преценят точния момент за поставяне на ваксината.


За хората с ендокринни заболявания са подходящи всички одобрени у нас ваксини, като поради по-мощното и бързо напрягане на имунния отговор с предилекция са РНК ваксините – на Пфайзер и Модерна, посочи д-р Георгиев.

Коментари