Публикация

Здравните власти подготвят цялостен план за противодействие на следваща COVID вълна

Здравните власти подготвят цялостен план за противодействие на следваща COVID вълна

Министерството на здравеопазването ще представи цялостен план за противодействие на следваща вълна от COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след представянето на Аналитичен доклад за дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в отговор на пандемията от COVID-19 за периода 01 март 2020 г. - 31 май 2021 г., изготвен от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).


„Планът ще включва както инвестиции в системата, индикатори кога и при какви показатели какви противоепидемични мерки се въвеждат, така и насоки за работата и взаимодействието на спешната медицинска помощ, извънболнична и болничната помощ. Под внимание ще бъдат взети и заключенията от анализа на НЦОЗА. Целта ни е допуснатите грешки при управлението на кризата, коствали живота на 166 хил. души, да не се повтарят. Това е смисълът“, беше категоричен д-р Стойчо Кацаров.


„И преди този доклад лошото управление на кризата и лошото състояние на здравната система бяха очевидни“, добави здравният министър.


България е на едно от челните места по смъртност в Европа и в света

 

Това коментира и доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА. За периода, обхванат в анализа, са починали 166 050 души. 78% от починалите са на възраст между 60 и 89 години. Смъртността от COVID-19 е 123,4% на 100 000 души.


С презентацията на доц. Христо Хинков можете да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

Доклад.pdf

Коментари