Публикация

Тест за алергия преди да отидем при стоматолога - кога се налага?

Тест за алергия преди да отидем при стоматолога - кога се налага?

При много стоматологични интервенции се налага използване на упойка и различни медикаменти. Макар и много рядко, съществува риск от сериозна алергична реакция и дори анафилактичен шок. Затова е много важно пациенти, които имат някакво алергично заболяване или пък склонност към такава реакция, да направят бърз предварителен тест. Понякога такава проверка е важна и за персонала в стоматологичните кабинети. 

 

Тестовете стават бързо – резултатите са готови за около 30 минути. Най-добре е да се запише час предварително на тел.  0877589040, но при спешна необходимост може да се дойде направо на място  в рамките на работното време в Медицински център “Искър” - ул. “Искър” 22 в София.

 

Дори и да не са регистрирани алергични реакции в миналото, препоръката е пациентът да провери поносимостта си към най-често използваните по време на интервенцията лекарства - упойки и други. Не е изключено алергията да се прояви не при първо приложение на медикамента, а по-нататък. 

 

Тестовете за проверка на алергичната реакция включват три вида препарати – упойки, миорелаксанти и антибиотици. Може да се направи тест и за алергия към латекс (ръкавиците на медиците са от такъв материал). За кои алергени точно трябва да се направи проверката, дава насоки специалистът, който ще осъществи манипулацията. Може също да се прецени на място от алерголога според конкретния случай. 

Тестове и изследвания за пациентите на стоматолозите и за самите тях: 

🟣 Предоперативна консултация: преценка на риска от анафилаксия по време на локална и обща анестезия, кожноалергичен тест с локални (стоматологични) и общи анестетици. При необходимост - предоперативна подготовка. 

 

🟣 Кожен алергичен тест с инхалаторни битови и поленови алергени отхвърляне на алергични заболявания на носа и синусите при зъбно-челюстни деформации.

 

🟣 Епикутанен тест (тест с лепенки) за доказване на контактна алергия към стоматологични материали - метакрилати, формалдехид, метали (никел, титан, кобалт, молибден, платина, хромати, мед, алуминий, живак, сребро, паладий и други).

 

Тестът се прилага за изключване на предполагаема професионална алергия на стоматологичния персонал и при пациенти с подозирана контактна алергия към стоматологични материали в случаите на:

 

🔷 Хронична екзема, системен контактен дерматит, флаш на лицето след поставяне на имплант, синдром на хронична умора, фибромиалгия и влошаване на автоимунни заболявания, мултипъл кемикъл сенсивити, ставно-мускулни болки, депресия.

Отхвърляне на импланта без данни за инфекция.

 

🔷 Заболявания на устната кухина като лихен планус, стоматит, хейлит, глосодиния, burning mouth синдром, метален вкус, язви в устата, периорален дерматит и необяснима болка в устата. Изброените състояния може да се дължат на алергия към метали. 

Алерголози в МЦ “Искър” за тестовете и работно време за амбулаторни прегледи

Д-р Мариана Мандажиева, алерголог:

  • Понеделник: 14:00 - 18:00 ч;
  • Вторник: 9:30 - 14:30 ч;
  • Четвъртък: 9:00 - 14:00 ч;
  • Петък: 9:00 - 11:00 ч.

Д-р Паола Абаджиева, детски алерголог:

  • Понеделник - от 9:00 до 11:00  часа;
  • Сряда - от 9:00 до 12:00 часа.

Коментари