Публикация

Десетки пациенти с разширени вени прегледани безплатно във ВМА

Десетки пациенти с разширени вени прегледани безплатно във ВМА

Десетки пациенти, страдащи от разширени вени, бяха прегледани безплатно във Военномедицинска академия (ВМА).


Оплакванията много се обострят в горещините

 

a oтоци и болки в крайниците са най-честите оплаквания, с които пациентите търсят специалистите в жегите.

Варикозната болест е социално значим проблем, познат от хилядолетия. Заболяването е познато като „разширени вени“ сред обществото, тъй като често пъти пациентите ги забелязват и им отдават значение едва, когато те станат силно изразени или са съпътствани с усложнения, като повърхностен тромбофлебит, отоци или варикозни рани, обяснява д-р Светозар Марангозов.

 

Варикозата засяга около 30% от българското население в млада възраст

 

както и 60-70% при хората от над 50-годишна възраст.


Генетичното предразположение е най-честата причина за развитие на болестта, в съчетание със съвременния начин на живот. Продължителното статично седене, наднорменото тегло и бременността са сред най-честите причини за изява на хроничната венозна недостатъчност, която е хронично прогресиращо състояние.


Най-доброто лечение за едно заболяване е неговата профилактика!


Избягването на стастичното седене, повишената физическа активност, редукцията на телесното тегло са сигурни мерки срещу появата на разширените вени и бавното им развитие във времето, при наличието на такива. Разнообразното и пълноценно хранене е също важен момент в профилактичните мерки.


Насърчаваме ходенето и повишаване на физическата активност на пациентите, като препоръчваме плуване, каране на колело и бягането поне три пъти седмично, с цел подобряване тонуса и еластичността на венозната стена, казва още специалистът.


Клиниката по съдова хирургия на ВМА е най-големият център и с най-много опит в лечението на венозните заболявания в България. Разполага с широка гама от методи за лечение на варикозната болест, следваща световните тенденции в областта, като немалка част от тях са подобрени и модифицирани от опитните специалисти, работещи във ВМА.

 

Коментари