Публикация

Проф. Гигов: Резултатите за ваксинацията у нас не са задоволителни

Проф. Гигов: Резултатите за ваксинацията у нас не са задоволителни

Страната ни разполага с богат избор от ваксини, болнични заведения и разкрити центрове за ваксинация, но въпреки това резултатите за ваксинирането не са задоволили очакванията. Това заяви пред БНТ проф. Красимир Гигов от Националния обществен съвет по ваксинации.


Той съобщи, че към момента

 

ваксинирани в България с първа доза са около 1 800 000 души

 

- около 25% от населението, а тези с втора доза - около 800 хиляди.


„Въпреки всичко резултатът не е добър, не е очакваният резултат. Това не е задача само на Министерството на здравеопазването, на Обществения съвет или на Ваксинационния щаб. Това е задача на цялото общество“, заяви проф. Гигов.


Според него

 

интересът към ваксинирането е угаснал

 

като това се дължи на по-малкия брой заболели, хубавото време и факта, че все повече хора излизат в отпуска. По думите му така грижата към ваксинирането е минала на заден план. Той посочи, че у нас има ваксини, на които срокът на годност изтича следващия месец и не трябва да се допуска изхвърляне на ваксини.


„Това е просто недопустимо. При наличието на тези ваксини ние да бракуваме ваксини. Разбира се, като им изтече срокът на годност те ще трябва да бъдат бракувани. Ние трябва максимално да ускорим тази кампания и всички да участваме, за да можем да ги използваме ваксините“, допълни проф. Гигов.


Според проф. Ивайло Търнев, началник на клиниката по нервни болести в Александровска болница, е важно максимален брой хора да бъдат ваксинирани. По думите му обаче има недоверие и скептицизъм към ваксинационната кампания. Вина за това според него имат противоречивите послания, които различни медицински експерти отправят по отношение на ваксините срещу COVID-19.


„Смятам, че е необходима една много по-широка информационна кампания за ваксините и все още липсва адекватна комуникационна стратегия в страната по отношение на ваксинацията“, допълни проф. Търнев.


И двамата експерти посочиха, че

 

рискът от болестта е много по-голям

 

отколкото този от усложнения от някоя от ваксините и споделят мнение, че повече хора трябва да се ваксинират.

 

Коментари