Публикация

Прокуратурата се отказа от делото срещу проф. Асена Сербезова

Прокуратурата се отказа от делото срещу проф. Асена Сербезова

Прокуратурата се отказа от делото срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова, информира БТА. Държавното обвинение се съгласи със съда, че в интервютата си пред медиите тя е изразила мнение, а не е всявала паника, каквото беше обвинението срещу нея.

 

На първа инстанция делото започна в районния съд. Пропкуратурата беше категорична, че Сербезова всявала тревожност с твърдението си по време на пандемията, че можело да се стигне до недостиг на лекарства. Текстът на Наказателния кодекс, по който тя бе обвинена, предвижда „затвор до 2 години за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

 

Съдът не се съгласи и я оправда

 

Районната прокуратурата обаче протестира и делото стигна до градския съд.


Днес в съдебната зала от градската прокуратура заявиха, че не поддържат протеста, с мотив, че не е осъществен състав на престъплението.


В случая става въпрос за отстояване на мнение, изразено пред БНТ и БНР, което не е от характер на целенасочени неверни заблуждаващи съобщения за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана, заяви прокурорът по делото и поиска от съда да бъде потвърдена изцяло оправдателната присъда.

Коментари