Публикация

Плодовите сокове, които защитават здравето

Всички знаем, че плодовият сок като цяло е полезен, но всеки ден учените откриват нови ползи за някои специфични заболявания.


Американско проучване показа, че сокът от червено цвекло може да помогне срещу  деменция, тъй като не съдържа нитрати, което помага на кръвоносните съдове като повишава притока на кръв към мозъка.

Настоящата статия ще ви запознае с други популярни сокове, които са полезни при някои заболявания, но ви предупреждаваме - докато няколко чаши могат да бъдат полезни за вас, прекаляването може да бъде вредно за зъбите и талията ...

Сок от нар срещу рак на простатата

Как действа: Нарът съдържа коктейл от химикали, които изглежда намаляват клетъчното увреждане и унищожават потенциалните ракови клетки, сочи изследване на учени от Калифорнийския университет.

Тестовете с пациенти показали, че при тези, които приемали сок от нар, ракът се развивал значително по-бавно.

Полезен и за: болестите на сърцето и намаляване на „лошия" холестерол - антиоксидантите в сока от нар могат да помогнат за намаляване на образуването на мастни отлагания по стените на артериите.

Сокът от нар винаги е най-полезен, когато е пресен, но ако нямате, проверете за пастьоризирана версия в хранителните магазини, но тя може да съдържа захар.
 
Грейпфрут за отслабване

Как действа: Сокът от грейпфрут подобрява усвояването на захарите, което го прави полезен при програмите за отслабване. Американски учени анализирали ползите от грейпфрутите като разделили 100 души със затлъстяване в три групи: едната получавала половин грейпфрут преди всяко хранене, втората - чаша сок от грейпфрут, а третата не приемали нищо.

След 12 седмици тези, които яли грейпфрут, изгубили средно 1,4 кг., както участниците, консумирали сок.

Полезен и за: Подобрява усвояването на coQ10, енергийно съединение от жизненоважно значение за клетките. Увеличава противораковото действие на някои лекарства, но може да има и неблагоприятен ефект при други медикаменти. Консултацията с лекар е препоръчителна.

Сок от червени боровинки при инфекции

Как действа: Изследване, проведено през тази година, показало, че сокът от червена боровинка предотвратява развитието на бактериите E-коли - най-честата причина за инфекции.

Изследователите установили, че в рамките на осем часа след изпиване на чаша сок от червена боровинка може да се наблюдава предотвратяване на бактериалното развитие в пикочните пътища.

Въпреки това, противно на общоприетото схващане, сокът не лекува цистит, ако инфекцията вече е факт – всъщност киселият вкус действително може да изостри чувството на дискомфорт.

Полезен и за: Повишаване на нивата на „добрия" холестерол чрез високо ниво на полифеноли; намаляване на риска от заболяване на венците и стомашни язви.

Ябълков сок срещу Алцхаймер

Как действа: Пиенето на ябълков сок поддържа нивото на мозъчния химикал, наречен ацетилхолин, който е жизненоважен за паметта и здравето на мозъка (ниските нива са свързани с болестта на Алцхаймер), сочи американско проучване.

Въпреки че изследването е проведено върху мишки, учените предполагат, че две чаши ябълков сок на ден може да имат подобни ползи и при хората.

Полезен и за: Подпомага храносмилането и чревната функция благодарение на високото си съдържание на фибри. Може също да помогне и за понижаване на холестерола.

Портокалов сок срещу сърдечни заболявания

Как действа: Портокаловият сок съдържа антиоксидант, наречен хесперидин, който подобрява функцията на кръвоносните съдове, което помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Американски учени установили, че мъжете, които пият 500 мл. портокалов сок дневно, имат по-ниско кръвно налягане, отколкото тези, които приемат добавки с антиоксиданта.

Полезен и за: Предотвратяване на камъни в бъбреците. Известно е, че добавките с цитрат, вещество в цитрусовите сокове, могат да помогнат за забавяне на образуването на камъни в бъбреците, но някои хора смятат, че киселинният характер на хапчетата трудно се възприемат. Всекидневната чаша портокалов сок обаче има подобни ползи.

Сок от ананас при артрит

Как действа: Ензимът бромелин, съдържащ се в сърцевината и сока на ананасите, помага на тялото да усвоява протеини и подпомага храносмилането, но също така има и други важни предимства.

Когато се приема на празен стомах бромелинът действа като противовъзпалително средство, което е установено, че намалява артритните болки в ставите и подуването. Едно изследване показва, че комбинация от ензими, включително бромелин, може да бъде безопасна алтернатива на противовъзпалителните средства за хората с остеоартрит на коляното.

Полезен и за: Помага за облекчаване на симптомите на кашлица и настинка, както и разрежда кръвта, въпреки че лекарите все още не са ясно защо.

Сок от моркови срещу рак на дебелото черво

Как действа: Изследователи от Университета в Нюкасъл изолирани вещество в морковите, което е доказало ползата си в борбата с рака, и установили, че плъхове, хранени или със съединението фалкаринол, или със суров сок от моркови, в допълнение към нормалната им диета,  имали една трета по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво, отколкото плъховете, които не са приемали веществото.

Фалкаринолът е естествен пестицид в морковите, който защитава зеленчуците от гъбични заболявания.

Полезен и за: Повишаване на имунитета (благодарение на високите нива на витамин С), поддържане (но не и подобряване) на качеството на зрението (заради витамин А), подпомагане на храносмилането (добър източник на фибри).

Доматен сок при слънчево изгаряне

Как действа: Изследователи са доказали, че ликопенът, веществото, което прави доматите червени, е силен антиоксидант.

Научно е доказано, че защитава кожата от вредното въздействие на слънцето като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовата светлина. При тестове е установено, че тези, които консумират повече домати, са с 33 на сто по-добре защитени от слънчево изгаряне.

Полезен и за: Няколко проучвания показват, че редовната консумация на домати - по-специално топлинно обработени, е свързана с намален риск от рак на простатата.

Боровинков сок срещу деменция

Как действа: Вещества в боровинките могат да спомагат за поддържане на мозъка здрав, сочи проучване на университета в Синсинати.

Изследователите анализирали ефекта от боровинковия сок върху паметта при възрастни хора над 70 години. Тези, които пият чаша сок от боровинки всекидневно в продължение на 12 седмици, се представят значително по-добре на тестове за паметта.

Полезен и за: Стабилизиране на нивата на кръвната захар, предотвратяване на глада, който може да доведе до увеличаване на теглото.

Коментари