Публикация

Млада жена с вторичен стерилитет роди здраво бебе с помощта на медиците от УМБАЛ „Света Анна“

Млада жена с вторичен стерилитет роди здраво бебе с помощта на медиците от УМБАЛ „Света Анна“

Чрез емболизация на маточните артерии, медиците в УМБАЛ „Св. Анна“ – София успяха да помогнат на 33-годишна пациентка с вторичен стерилитет да забременее и да роди здраво дете.

 

Причината за този стерилитет е, че жената е имала над 10 см миомен възел


След предварителна подготовка и изследвания на 23 септември 2019 г. съвместен екип начело с д-р Низар Рафаи от Клиниката по кардиология и д-р Красимира Жекова - началник на Родилно отделение, е пристъпил към емболизация на маточни артерии. На контролен преглед 9 месеца по-късно се е установило пълно обратно развитие на миомата. Една година след емболизцията настъпва спонтанно забременяване на пациентката. Като рискова бременност тя е активно следена от д-р Жекова, съвместно с фетален морфолог д-р Иван Сигридов


На 2 юли 2021 г. в 23:30 часа на бял свят се появи прекрасната Елица с перфектните мерки 2865 гр./48 см. в отлично клинично състояние. Раждането и постродовия период протекоха без отклонение. На контролния ехорафски преглед, проведен при изписване на пациентката се потвърди пълното обратно развитие на миомния възел, съобщиха от лечебното заведение.


Емболизацията на маточните артерии при жени с миома на матката се използва сравнително широко в Европа и света, но в България случаите са единични.


Добрата новина в случая е, че този успех на медиците от УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД дава много надежди на млади жени с миома да осъществят своите репродуктивни планове без оперативна интервенция върху матката.

Коментари