Публикация

Готов е Националният план за справяне с COVID пандемията

Готов е Националният план за справяне с COVID пандемията

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи Националния план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2.

 

Такъв план трябваше да е разработен най-късно до средата на 2020 г. Ако това беше факт, броят на жертвите на коронавирусната инфекция щеше да е значително по-малък. Тъй като експертите не могат да бъдат категорични, че страната ни няма да влезе в следваща вълна на пандемията, считаме за изключително важно България да разполага с такъв документ и да е подготвена за посрещане на предизвикателствата. Вълна ще има, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото, изтъкна министърът.

 

Планът описва състоянието на страната от епидемична гледна точка
 

направени са анализ и оценка на рисковете, както и на наличните ресурси на здравната система.


Подробно са развити механизмите и начините за подобряване на шансовете за намаляване пораженията от пандемията – и като смъртни случаи, и като щети за икономиката, и като възможности на здравната система да реагира адекватно, обясни министър Кацаров.


С документа са определени цветови зони
 

- зелена, оранжева, червена и тъмночервена зона, които се определят в зависимост от 14-дневната заболяемост на 100 хил. души население, процент положителни тестове, заети болнични легла и др. По този начин ще има предвидимост както за гражданите, така и за бизнеса. Целта е въвеждането на противоепидемични мерки да бъде обвързано с това, в коя зона попада страната ни.


В плана са залегнали както насоките за работа на спешната медицинска помощ, на болничната и извънболничната помощ, действията за осигуряване на лекарствени продукти, така и предвидените инвестиции в системата.


Министър Кацаров посочи още, че Националният план за справяне с пандемията ще бъде предоставен на всички институции, за да могат те да съставят свои стратегии за реакция, в случай че страната ни влезе в съответните цветови зони.


В документа са разписани и

 

методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка
 

Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболяемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.


Планът съдържа и финансов разчет какво би струвало на държавата развитието на най-лошия сценарий – подобен на този от края на 2020 г.


„При най-песимистичния вариант разходите ще са от около 500-600 млн. лв. Засега има само един начин да предотвратим следваща вълна и това е ваксинацията“, обясни д-р Кацаров и добави: „В разгара на епидемията ваксини няма да ни трябват. Болни не се ваксинират. Ваксините са ни необходими сега – като превенция.“

Прикачени файлове

Цветови зони.pdf

Коментари