Публикация

Кога двойката да се обърне към ин витро оплождането

Кога двойката да се обърне към ин витро оплождането

Ин Витро оплождането представлява сливане на яйцеклетка и сперматозоиди извън тялото на жената, в „епруветка“. След като настъпи оплождането, яйцеклетката се връща в матката и при благоприятно стечение на обстоятелствата се закрепва и се развива бременност.

 

Има още един вид оплождане, за което се говори по-рядко, но то също се прилага - ИКСИ. При класическото ин витро яйцеклетката се среща с над 100 хиляди сперматозоида и един я опложда. При ИКСИ ембриологът въвежда само един-единствен сперматозоид директно в яйцеклетката.

 

Кога двойката да се обърне към ин витро оплождането

 

Има определено средно време, в което двойката е хубаво да прави редовни опити за зачеване по традиционния начин - една година, през която има редовни полови контакти поне 2-3 пъти седмично. След този период е важно да се направи консултация с инвитро специалист, за да се направи ясна оценка на фертилността на мъжа и жената и ако е нужно, да се пристъпи към лечение.  Според гинекологът д-р Елена Бангеева, специалист асистирана репродукция в МК „Доверие“: „Ако след 12 месеца опити при пациенти под 35 години и 6 месеца и при тези над 35 години няма резултат по естествен път, важно  е да се посети специалист по асистирана репродукция.“

 

Нека да се знае, че ин витро оплождането не е срамен метод за зачеване! Това е достижение на съвременната наука, което позволява на мъжете и жените с репродуктивни проблеми или тези в по-напреднала възраст да имат свое поколение.

Всяка двойка с проблеми в зачеването има нужда от ин витро оплождане

 

Не всяка. Има ситуации, в които зачеването е възпрепятствано от здравословни проблеми - хормонални смущения и инфекциозни заболявания при жената или несъвместимост, който се повлияват с медикаменти.

 

Кои са най-често срещаните причини за проблеми със зачеването?

 

При мъжете причините за безплодие може да се крият в прекарана предишна инфекция, която е нарушила броя, скоростта или качеството на сперматозидите, както и в наследствени предопределености, напредване на възрастта или стрес.

 

При жените пречки пред зачеването могат да създадат хормоналния дисбаланс, запушване на маточните тръби заради прекарана инфекция или ендометриоза и нарушена яйчникова функция. Относително често като причина се среща и изчерпания яйчников резерв - жените се раждат с определен брой яйцеклетки и когато те свършат, трябва да се пристъпи към ползване на донорска яйцеклетка за зачеването.

 

Какво се случва на първия преглед в клиниката за асистирана репродукция “Доверие”

 

Първата среща между двойката и лекаря по репродуктивно здраве е най-вече опознавателна. По време на тази среща лекарят ще очертае насоките, в които ще се проведат изследванията и лечението на проблема със зачеването. На жената ще бъде назначен ехографски преглед и анализ на хормоните, а на мъжа - спермограма и микробиологично изследване на еякулата. По своя преценка лекарят ще назначи и други изследвания, благодарение на които ще се създаде “пътна карта”, по която ще двойката и лекарят ще тръгнат, за да стигнат до сбъдването на мечтата за дете.

 

Какви са възможните решения на безплодието?

 

Според причината се намира и съответно решение на проблема - хорминална и друг вид медикаментозна терапия, хирургическа интервенция в случай на ендометриоза и т.н. Към инвитро зачеване се пристъпва, когато са изчерпани другите варианти за повлияване на плодовитостта или причината не позволява лечение. Освен със собствен генетичен материал, инвитро може да се направи и с донорски яйцеклетки и/или сперматозоиди. При избор на донорски генетичен материал двойката има достъп до здравни и други данни за дарителя/дарителката, но без да се разкрива тяхната самоличност.

 

Колко струва инвитро процедурата?

 

Важно е да се знае, че в България функционира фонд за „Асистирана репродукция". Той е създаден, за да финансира до 4 опита ин витро при двойки със стерилитет. Максималната сума, която се отпуска е 5 000 лв. на процедура - сума напълно достатъчна за провеждане на цялостно лечение на стерилитет или асистирано зачатие. Пълна информация за условията и кандидатстването е публикувана в сайта на министерството на здравеопазването.

 

Право на финансиране от фонда имат почти всички случаи на стерилитет, включително и този с неизяснен произход. За случаите на изчерпан яйчников резерв обаче такова финансиране не се полага.

 

Към кого да се обърнем

Центърът по асистирана репродукция в МК "Доверие" е изцяло обновена апаратурата. В екипа работят акушер-гинеколози и инвитро-специалисти с дългогодишен опит: д-р Таня Янакиева, д-р Георги Вакрилов, д-р Елена Бангеева и д-р Сергей Славов.

 

Можете да запишете час за консултация за инвитро в superdoc.bg и на тел.: 02/ 40 36 100

Коментари