Публикация

Роботът „Да Винчи” отстрани бъбрек на 57-год. пациент

За първи път у нас бе извършена роботизирана урологична операция със системата „Da Vinci S”.


Интервенцията за отстраняване на десния нефросклерозирал бъбрек на 57-годишен пациент извърши ректора на МУ-Плевен, проф. д-р Григор Горчев и  специалиста по урология - д-р Николай Колев.

Операцията е продължила 3,5 часа като с робота е отстранен увредения бъбрек, съобщи проф. Горчев. Според него в света най-разпространени са роботизираните системи, които са за урологични операции, след това кардиохирургичните, общата хирургия, а най-сложни са гинекологичните интервенции. 

Пациентът, на който е направена нефректомията /изваждане на бъбрек/, няма да плати нищо за операцията. Стойността на новия метод е около 8000 лв. Още утре пациентът ще е на крака и ще бъде изписан от болницата.

При стандартния метод пациентите е трябвало да престоят в лечебното заведение минимум 10 дни, като това товари не само болния, но и самата здравна система, коментира днес ректорът. 

Той отново изрази надежда, че ще се намери финансиране за роботизираната система, която е единствена в страната. „Роботът не е моя собственост. Той е инвестиция на държавата и ще е грозно и жалко, ако тя не се погрижи системата да продължи работа”, коментира проф. Горчев.

Той не скри, че много пъти са му обещавали, че ще се намерят средства за роботизираната хирургия. „Надявам се най-накрая да се намери от къде да се заделят 600-700 хил.лв. на година, за да продължи работата с робота. До края на година имаме инструменти, за да извършим 9 роботизирани гинекологични операции, като средствата за инструментите са осигурени благодарение на Цецка Цачева”, поясни проф. Горчев.

Списъкът с жени, които са записани и чакат за операция със системата, вече е пълен до юни, но ние нямаме яснота, какво ще се случи догодина. „Никой не ни е потърсил, за да ни каже ще има ли клинична пътека за роботизираната хирургия или не”, допълни още проф. Горчев.


Коментари