Публикация

Предлагат новородените да получат допълнителни здравни грижи

Предлагат новородените да получат допълнителни здравни грижи

Министерството на здравеопазването предлага с публичен ресурс да бъде осигурено провеждането на допълнителни здравни дейности при деца на възраст до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето, както и осъществяване на дентално лечение при лица над 18 г. с психични заболявания под анестезия. Това са предложенията, включени в Проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, който беше публикуван днес, 9 юли, за обществено обсъждане.


Предвижда се медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти да осигуряват здравни грижи на децата до 14 дни в домашни условия

 

– след изписването от лечебното заведение. Това включва здравно-информационни и промотивни дейности, целящи подобряване на компетентностите на грижещите се за детето лица по отношение укрепване и подобряване на здравето на детето, кърмене и здравословно хранене, здравословна среда и хигиенен режим. Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти, работещи в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която е избрания общопрактикуващ лекар на детето.


За децата до 18-годишна възраст с психични заболявания

 

на настоящия етап е предвидена възможност за провеждане на зъболечение под обща анестезия в рамките на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това може да се осъществи след обстоен преглед от специалист психиатър със заключение, съдържащо диагноза за психично заболяване и необходимостта от обща анестезия за провеждане на денталното лечение, като е предвидено и активно наблюдение при необходимост след анестезията.

 

Тази възможност обаче не е предвидена на настоящия етап за лицата над 18-годишна възраст с психични заболявания, което създава сериозен проблем при необходимост от провеждане на зъболечение при тях. С оглед на това с предложения проект се премахва възрастовото ограничение, изтъкват от министерството.

 

Коментари