Публикация

Лекарският протест в Пловдив премина под наслов "21 години стигат"

Повече средства за здравеопазването и незабавни реформи поискаха в Пловдив над 200 медици и представители на пациентски организации.


На митинг под наслов „21 години стигат”, който беше изписан на стари болнични пижами, закачени по прозорците на ДКЦ 1, лекарите настояха за актуализация на наредбата за спешността, дефиниция на манипулациите за отстраняване на животозастрашаващи състояния, актуализация на пакета съобразно финансовите условия на страната, възстановяване на договорното начало, както и да бъдат изпълнени всички обещания на парламентарно представените партии.

„Няма друга държава, като България, включително и във Африка, която да отделя толкова малко пари за здравеопазване.”, обясни заместник-председателят на Българския лекарски съюз доктор Георги Ставракев.

Протестиращите категорично заявиха, че повече не може да се работи при сегашната ситуация в лечебниците, която според тях изцяло е във вреда на пациентите. Под звуците на песни-символи на промяната от преди 21 години лекарите завързаха снимките на всички здравни министри от прехода на балони пълни с хелий като на сегашния  здравен министър д-р Стефан Константинов и на шефката на НЗОК доктор Нели Нешева бяха след това спуснати от небето при протестиращите с въдици.

Снимките на останалите ръководители бяха пуснати във въздуха под звуците на песента „Развод ми дай”. Протестиращите разрязаха и тиква сложена на гинекологичен стол.

Според тях  тиквата най-ясно символизира здравната система.в момента. В края на митинга те направиха първа копка на реформите в здравеопазването.

„Няма да режем лентата, защото е криза и трябва да се правят икономии. Ние сме я завързали, за да можем да я използваме повторно.”, обясни доктор Георги Кръстев – шеф на ДКЦ-1. Според него в момента системата е опасна за самите пациенти, защото не позволява на лекарите да ги лекуват според клетвата която са дали. По думите му управляващите трябва да разберат сложността на ситуацията и да започнат реално преговори с лекарското съсловие.

Той посочи, че много лекари напускат работа и предпочитат чужбина, а след години не само ще липсват медицински сестри, но и няма да има млади лекари със специалности. На финала на протеста лекарите пуснаха гълъби, които символизираха следващата стъпка на медиците - емигрирането им в други държави.


Коментари