Публикация

Изписват се 10 пъти повече антибиотици от необходимото (ВИДЕО)

Изписват се 10 пъти повече антибиотици от необходимото (ВИДЕО)

Повечето вирусни заболявания на горните дихателни пътища (ГДП) са с вирусна генеза. Ако от антибиотик се нуждае един, рецепта за тези лекарства получават поне 10 пациента. Това споделя доц. д-р Юлиан Рангачев, УНГ специалист, хирург и ръководител на „Отделение по онкологични заболявания на глава и шия“ в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“.

 

Каква е честотата на възпалителните заболявания на ушите, носа и гърлото?

 

В световен мащаб възпалителните заболявания на носа, гърлото и ушите са една от най-честите причини пациентите да търсят спешна консултация. В нашата практика на УНГ специалисти, а така също и на общопрактикуващите лекари, са над 50% пациентите, потърсили спешна консултация заради възпалителни заболявания на ГДП. Причината е, че в носа, в гърлото и оттам и в ушите, често попадат болестотворните микроорганизми, защото това е основният път, по който те навлизат в организма. Принципът на заразяване и с коронавируса е по същия път.

 

 

 

Какви са причините за възникване на тези заболявания?

 

Най-честите причинители на възпалителни заболявания на горните дихателни пътища са вирусите – в над 80% от случаите. Затова ние не трябва да използваме антибиотици всеки път. За съжаление употребата на тези лекарства е твърде голяма и много повече пациенти получават рецепта за антибиотик, без да има нужда от това.

 

Нека припомним, че възпалителните заболявания са предимно вирусни. След като премине един възпалителен период, в който организмът се опита да се пребори с вирусната инфекция до 3-5 дни, следва оздравяване или преминаваме към следващата фаза - бактериална инфекция, при която може да наложи прием на антибиотик. Но основните заболявания и възникналите с тях оплаквания и проблеми, първоначално са вирусните инфекции на горни дихателни пътища. Те причиняват възпалителните заболявания на носа, на ушите, на фаринкса и ларинкса и оттам на долните дихателни пътища.

 

Какви са рисковете при честата употреба на антибиотици? Много се говори за антибиотична резистентност?

 

Заради прекомерната употреба на антибиотици много от тях вече не вършат работа. В световен мащаб медицинската общност е въвела т.нар. „стъпаловидно използване на антибиотици“. Даже в някои случаи дадени антибиотици временно се спират от употреба, когато се установи в практиката, че резистентността към тях е над 30% или над 50%. Тоест прекомерната употреба на тези средства, и то неподходящи, или назначаването им при вирусна инфекция води до антибиотична резистентност и така до неефективно лечение.

 

Какви са най-честите проблеми, с които се сблъсквате при лечението на тези заболявания?

 

На базата на клиничен преглед и лабораторни изследвания първо преценяваме дали става въпрос за вирусна, или бактериална инфекция. Когато е налице вирусна инфекция, винаги трябва да подпомогнем организма с някакви средства, които да съдействат за подобрение на състоянието му и едновременно с това няма да застрашат неговия живот, и няма да увеличат резистентността към микробните причинители. Поради тази причина често се използват лекарства, които не са антибиотици, но имат антибактериален и антисептичен ефект и облекчават локалните и общите оплаквания на пациентите. А също и да подпомогнат общото възстановяване на дихателната система.

 

Подходящ вариант ли са препаратите със сребърни частици?

 

Употребата на препарати със сребърни частици се използва още от миналия век, даже и преди това. Йоните на повечето благородни метали са доста активни и могат да доведат до антибактериален ефект, като при повечето от тях няма зависимост от вида на микроорганизми и в същото време не се изработва бактериална резистентност.

Колеги от нашата и други специалности знаят за използваните в миналото и до днес коларголови капки, които представляват  разтвор на колоидно сребро, обикновено смесено с глицерин или дестилирана вода. Преди време често се използваха при възпалителните заболявания на децата – възпаления на носа, на третата сливица, възпаление на гърлото. Напоследък поради навлизането на новите технологии, вече се използват разтвори с наночастици на тези метали. Старите препарати се окисляват много бързо и имат много по-кратка трайност – може да се ползват 7-8 до 10 дни.

 

Новите технологии правят металните частици доста по-активни, действат по-бързо поради голямата повърхност на частиците. Те са така направени, че навлизат лесно и бързо в секрети, в които има бактериални колонии и вирусни частици. И поради тази причина по-лесно проникват в тях, по-лесно разрушават клетките им. Така се получава ефективно унищожаване на причинителите, постига се антибактериален ефект, без да има вредните странични действия на антибиотиците.

 

Какво отличава продуктите Колдисепт от останалите на пазара?

 

На пазара в последните години има много подобни продукти – със сребро, със злато. Тоест продукти съдържащи благородни метали, които са произведени чрез нанотехнологии. Продуктите Колдисепт наноСилвър са една нова серия, която се състои от 3 продукта: капки за уши, спрей за нос и спрей за гърло. Те съдържат като активна съставка нано-сребро, както и минерални соли, които подпомагат възстановителните процеси в носната и във фарингеалната лигавица, и екстракт от ирландски мъх с противовъзпалително и антибактериално действие, адхезионно действие по отношение на бактериални колонии. Благодарение на тях не се налага прилагането на антибиотични препарати. В повечето случаи с по-безвредни медикаменти или медицински изделия можем да решим проблема на пациента.

 

Защо такива продукти са все по-необходими във вашата практика?

 

Серията Колдисепт е много ефективна срещу един съвременен бич в медицинска терапия - това са биофилмите. Бактериите образуват такива биофилми, като това е начинът да се предпазят от въздействието на антибиотиците, от различни противовъзпалителни средства и дезинфектанти. Реално бактериите правят нещо като комуна, предават си информация, предават си гени за резистентност и практически стават непобедими. Това, което правят наночастиците, е да проникват дълбоко в биофилма, те не позволяват на биофилма да узрее. Когато филмът не е узрял, той няма необходимите му за оцеляване съпротивителни сили. Това е нещо като организирана система, която ако е недобре структурирана, не може да съществува. Така наночастиците проникват, унищожават бактериалните колонии и те не могат да узреят.

 

Серията Колдисепт е високотехнологична методика за лечение и е много ефективна, защото изключително добре може да замести или да подпомогне приложението на антибиотиците - при неусложнените и средно тежки заболявания на горни дихателни пътища. Тя е много безвредна, поради нанотехнологиите чрез които са произведени продуктите, които нямат странични действия като антибиотиците. Серията Колдисепт наноСилвър може да се използва както за профилактика, така и за лечение.

 

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Здравейте,Доц.Рогачев!Изключително интересна презентация за употребата на препарати,съдържащи наночастици,приложими за лечение на най-честите и масово заразяващи вируси и бактерии,необходими в днешно време,за противодействие на позната на нас,лекарите,резистентност на бактериите към антибиотичното лечение.Поздравления! С уважение;Доктор Людмила Костова-Враца

Моля уважаемият Доцент Рангачев да ме извини,че изписах неправилно неговото фамилно име-приемете искрени извинения от мен!Доктор Костова-Враца