Публикация

Отслабване с аромати

Смята се, че миризмата на нещо вкусно събужда апетита. Оказва се обаче, че при продължителното въздействие на кулинарните аромати може да се отслабне.


Просто се загубва интересът към храната, намаляват се порциите, съответно и теглото. До този извод са стигнали експерти по обонянието от Чикаго. Те твърдят, че миризмата на храна може да убеди мозъка, че вече сте хапнали. А ако мозъкът получи сигнал за насищане, то и чувството на глад се притъпява.

Още през 1995 г. бил проведен експеримент, в който участвали доброволци с наднормено тегло. Предлагали им преди хранене или когато изпитат желание да хапнат нещо да помиришат от специален флакон аромат на зелена ябълка, мента или банан. След време всички доброволци свалили по няколко килограма. Оказало се, че след вдишването на аромата апетитът им рязко спадал, което намалило и количеството на изяжданата обикновено от тях храна.

Наскоро била проведена нова серия опити с пълни хора. Участниците получавали блюдо, посипано с кристали, миришещи на сирене чедър, малини, мента и какао. Резултатите били още по-впечатляващи – за половин година 92 доброволци отслабнали средно с по 15 кг.
Много специалисти признават, че вдишването на кулинарни аромати отначало действа възбуждащо на апетита, но ако това продължи дълго се постига точно обратния ефект.

Всеки е забелязал, че когато дълго чакаш гости, готвейки в кухнята и дишайки ароматите на ястията, когато седнеш на масата, апетитът ти се е изпарил.
Убийци на апетита могат да бъдат не само хранителните, а и други аромати. Особено парфюмерийните. Затова преди ядене не се препоръчва да се използват резки парфюми, одеколони или тоалетни води.

Чикагските учени дават няколко препоръки на хората, които са решили да минат на ароматна диета.

1. Свикнете да готвите или поръчвате по-малко количество храна, но тя да има силен аромат.

2. Загрявайте ястията. Така техните аромати ще стигнат по-бързо до мозъка ви.

3. Преди да седнете на масата, приближете се до чинията и дълбоко вдишайте аромата й.

4. Дъвчете бавно. Така ще можете по-добре да усетите миризмата на ястието.

5. Ако ви се иска да хапнете в необичайно време или между яденетата, поставете чинията пред себе си и вдишвайте дълбоко. Сами ще се убедите, че апетитът е избягал.

6. Ако по никакъв начин не можете да се откажете от сладкишите, по-често миришете ванилия. Нейният аромат отблъсква стремежа към сладкото. И това е доказано. В Англия даже се продават специални пластири, миришещи на ванилия, предназначени за пристрастените към сладкото.

7. Поставете на масата букет силно миришещи цветя. Преди да посегнете към храната, вдишайте няколко пъти аромата им.

8. Дръжте на масата бурканчета с различни подправки. Изработете си навика преди да започнете да се храните, задължително да помиришете едно или друго бурканче.

9. Поставете флаконче с парфюм в кухнята или там, където се храните. Ароматът му ще прогони апетита.

Коментари