Публикация

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ

От 15 юли до 15 август УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съвместно с МДЦ „ИСУЛ - Царица Йоанна” и Клиниката по очни болести, ще проведат безплатни профилактични прегледи на хора над 50-годишна възраст с фокус ранно откриване на глаукома, макулна дегенерация, свързана с възрастта, и диабетна ретинопатия.
Това съобщиха от лечебното заведение.


Прегледите ще се извършат всяка сряда и четвъртък от 14:30 до 17:30 часа

 

от опитни лекари от Клиниката по очни болести в кабинет №204. Той се намира на втори етаж над Спешното отделение.


Необходимо е предварително записване на тел: 02 9432 207

 

 

от 14.30 до 15:30 часа. Не е нужно направление по НЗОК.


Препоръчително е да се носи медицинска документация (ако има такава) от предишни очни прегледи.


Профилактичният преглед включва: измерване на зрителната острота (без рецепта за очила), измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна.


Първичната откритоъгълна глаукома

 

е хронично, дегенеративно заболяване, водещо до загиване на нервните клетки в ретината и увреждане на зрителния нерв. В началните етапи на болестта настъпва увреждане на периферното зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Рискови фактори са повишено вътреочно налягане, роднини с глаукома, съдови промени, артериална хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, намалена дебелина на роговицата, наличието на късогледство и др. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина пациентите да идват при очен лекар късно, във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Правилното и навременно диагностициране и лечение са ключови за съхранението на зрението на пациентите.


Макулната дегенерация

 

свързана с възрастта, е заболяване, което засяга и двата пола и обикновено двете очи. Среща се главно при хора след 75-годишна възраст, при което се уврежда централното зрение, способността за четене, шофиране и редица ежедневни дейности. Ранните оплаквания са намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др.


Диабетната ретинопатия

 

се проявява като усложнение при пациенти с дългогодишен захарен диабет. Важен фактор за превенция е стриктният контрол на кръвната захар. При вече открито заболяване е важно навременно лечение, за да се избегнат тежките усложнения на напредналата, пролиферативна форма – вътреочен кръвоизлив, вторична глаукома и отлепване на ретината, които водят до загуба на зрението.

 

Коментари