Публикация

Пулмология от А до Я: Бъдещи военни лекари на стаж във ВМА

Пулмология от А до Я: Бъдещи военни лекари на стаж във ВМА

Курсанти, бъдещи военни лекари, започнаха своя задължителен стаж след 4-и курс в топ клиниките на Военномедицинска академия (ВМА). В рамките на месец те ще могат приложат на практика наученото на теория, както и да „откраднат” по нещо от своите учители.


Една от първите им „бази” за обучение е Клиниката по пневмология и фтизиатрия

 

– типично академична клиника, в която могат да се сблъскат очи в очи с пълната палитра от белодробни заболявания и да видят нагледно как се прилагат световните стандарти в тяхното лечение.

Тук се срещат с патология, която за нас е ежедневие, но в същото време не може да бъде видяна във всяка болница. Само за няколко дни те имаха възможност да участват в процеса на работа с пациентите и да видят задължителни рутинни дейности до високоспециализирани процедури, каквито са диагностиката на сънната апнея и лечението с неивазивна вентилация, коментира доц. Милена Енчева, ръководител на Клиниката по пневмология и фтизиатрия.


Денят на курсантите започва с визитация с лекарите и обсъждане на лежащите в клиниката пациенти

 

Продължава с прегледи – разпитване, снемане на анамнеза и статус, консултация и всичко, което се прави в диагностичен план.


„Разглеждат пациенти с разнообразна белодробна патология. Учим ги как да построят един диагностичен алгоритъм, как да вземат решение за терапията на съответното заболяване. Освен това, ежедневно могат да наблюдават и едни от основните инструментални дейности в клиниката – вземане на артериална кръв за кръвно-газов анализ, плеврална пункция и др.”, подчерта доц. Енчева.


Един от първите „случаи”, с които се сблъскват, е пациент с тежка белодробна инфекция – вероятно белодробна туберкулоза, при който се установи и кървяща дуоденална язва. Извършиха се две интервенционални процедури под обща анестезия – бронхоскопия и гастроскопия.

Видяха и пациент, при който бе направена респираторна полиграфия – изследване за установяване на синдром на обструктивна сънна апнея. Друг интересен случай е наш пациент със Синдром на Пикуик с тежка хронична дихателна недостатъчност с хиперкапния, който лекуваме освен консервативно, т.е. медикаментозно и с неинвазивна вентилация – също един съвременен метод, част от ежедневната ни клинична практика, поясни още доц. Милена Енчева.

 

Коментари