Публикация

Варненските лекари няма да участват в националния протест

Варненската колегия на Българския лекарски съюз няма да организира своите членове по повод националния протест в София, насрочен за 19 ноември.


Ако някой от лекарите или здравните работници има желание да подкрепи митинга, то ще е по лична инициатива.

„Не виждам голям смисъл в националния протест, тъй като сега е по-скоро време за преговори”, каза председателят на районната колегия д-р Светлин Митев.

Причината е, че така или иначе макрорамката и бюджетът са ясни, така че единственото, върху което има смисъл да се разсъждава, е правилата за харчене на парите.

„Например може да се помисли за увеличение цената на прегледа при специалист, да се коригира стойността на клиничните пътеки, да се регулират цените на лекарствата, така че да не излизат по-скъпо, когато ги купуваш по здравна каса, в сравнение със свободния пазар”, поясни д-р Митев.

По думите му, ако някой ще прави национален протест, трябва да има както конкретни искания, така и идея какво да се предприеме, ако те не бъдат изпълнени. А засега заявка за такова виждане няма.

„Варна няма да излъчи свой кандидат за заместник-председател на БЛС”, посочи още лекарят по повод предстоящия извънреден събор в Пловдив през декември.

Вместо това колегията вероятно ще излезе с концепция за промени във функционирането на организацията.

Коментари