Публикация

„Пирогов“ издал фалшива епикриза на здравния министър?

„Пирогов“ издал фалшива епикриза на здравния министър?

Имам епикриза от „Пирогов“ за тежка декомпенсирана чернодробна цироза, но никога не съм имал такова заболяване. Това обяви в интервю за bTV министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Той обясни, че е лежал в болницата по друг повод през ноември миналата година, а фалшивият документ му е издаден през януари 2021. 

 

Преди дни министър Кацаров уволни директора на „Пирогов“, след като проверка на НЗОК установи отчетена, но неизвършена дейност за над 1 млн. лв. Повечето от издадените

 

фалшиви епикризи са именно за чернодробна цироза, а също така хронична бъбречна недостатъчност

 

По думите на министъра тази документация може да окаже проблемна за пациентите. Според него ако те решат да сключат застраховка „Живот“ или да теглят кредит, няма да могат да го направят заради фалшивата диагноза, която е записана в здравното им досие.

 

„Изправени сме наистина пред драматична ситуация и ако продължим да толерираме такъв тип практики нашата здравна система никога няма да стане по-добра. Затова напускат младите хора, защото виждат една система, в която има здравна олигархия и нищо за останалите“, каза д-р Кацаров.

Коментари