Публикация

МЗ публикува данните от проверката в „Пирогов“

МЗ публикува данните от проверката в „Пирогов“

Министерството на здравеопазването публикува данни от протоколите за извършена проверка от НЗОК в „Пирогов“. В тях се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност.

 

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

 

На случаен принцип НЗОК е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „болните“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

 

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване.

 

В случая,

 

смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност

 

за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят, казват от МЗ. 

 

"Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница „Пирогов“", се казва в съобщението на здравното ведомство. 

 

С протоколите за установени нарушения може да се запознаете в прикачения файл.

Прикачени файлове

nzok-proverka-pitogov-2.pdf

Коментари