Публикация

Д-р Брънзалов: Не може хем да лекуваш, хем да трепериш за всеки документ, който подписваш

Д-р Брънзалов: Не може хем да лекуваш, хем да трепериш за всеки документ, който подписваш

Българският лекарски съюз винаги е бил за правилния и адекватен контрол. За да съществува една система, трябва да има адекватен контрол и той да се провежда методично.


Това заяви в „Денят ON AIR“ зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.
И подчерта, че

 

има много забежки при проверките на Здравната каса


„Май само лекари ще ме разберат, защото почти всички лекари са имали проверки от НЗОК. Аз имам много забележки, но по закон те имат това право. За съжаление не винаги е коректно отношението от проверяващите. Например: искат документи, които вече са получили и ги имат. Този процес трябва да почива на едно взаимно уважение. Лекарят освен, че има огромни административни задължения, той трябва и да лекува“, посочи д-р Брънзалов.

Не може лекарят, хем да лекува, хем да трепери за всеки документ, който подписа или не подписва. Тези неща трябва да бъда изчистени. Аз съм на 100% убеден, че ако трябва да се гледа всеки детайл, ще се намери някакво нарушения. Аз държа да се разбира съдържанието на това, което е свършил един лекар, отбеляза медикът.


Д-р Брънзалов коментира и

 

казуса с проф. д-р Асен Балтов


„Той представлява държавата като управител на едно от най-големите стратегически лечебни заведения в България, и негов принципал е министърът, всичко се урежда между двамата. Като зам.-председател на БЛС бих застанал зад колегите. Това е лечебно заведение, което влезе в борбата с пандемията с почти целия си капацитет. Когато има конкретика, тя трябва да бъде персонализирана. Аз виждах болката на колегите, а те не могат да страдат предвид следващата вълна, не могат да се наказват лекари така. Когато има грешка, тя трябва да бъде персонализирана“, категоричен е д-р Брънзалов.


И отрече твърденията, че липсва доверие между пациенти и лекари.


„Обществото ни има доверие, нека всеки да си спомни къде отива, когато го боли или го блъсне кола - в „Пирогов“. Колегите се чувстват вече лично уязвими. Всели лекар се чувства наранен, те са чувствителни хора и изпълняват своя дълг“, допълни още той.


Д-р Брънзалов коментира

 

ниския процент на желаещите да се ваксинират


„Успокоиха се хората, според мен, дойдоха и отпуските и няма желаещи. Трябва да се намесят други науки, не медицински“, посочи зам.-председателят на УС на БЛС.
Той е на мнение, че здравната ни система има и много добри страни.

Тя има много плюсове, ние много обичаме да се оплакваме, но има доста плюсове. Не ни бягат лекарите по други причини, заплащането е, няма какво да се лъжем, каза още медикът.

Коментари