Публикация

Как се лекува диабет в условията на COVID-19 - новите гайдлайни

Как се лекува диабет в условията на COVID-19 - новите гайдлайни

В юлското издание на Дигиталния колеж по диабет проф. Здравко Каменов предлага на ендокринолозите най-новите концепции за лечение на диабет в условията на пандемията от COVID-19. В качеството си на консултант на Министерството на здравеопазването той бе водеща фигура при разработването на най-новите гайдлайни, необходими на българската терапевтична практика.

През изминалата 1-1,5 г. се наблюдаваха най-различни стилове на управление на захарния диабет и лечение на хипогликемията - казва той. Вече има достатъчно натрупан опит и анализи, позволяващи терапия по ясни и единни правила.

В новата си видеопрезентация той се спира на лечението на ЗД извън болницата при пандемични условия, а след това и на различните етапи на болничното лечение - при приемане в отделението,  при приложение на глюкокортикоиди и при изписване.

 

Пандемията не е преминала, вероятно тя ще отбележи своя трети връх ако не още в края на лятото, то през есента, предупреждава той и подчертава, че сега е моментът специалистите да консолидират знанията и информацията си заболяването. По думите му COVID-19 е показал колко голямо може да бъде значението на хроничните незаразни болести като ЗД при налично заразно заболяване. Проф. Каменов е категоричен, че двете пандемии - ЗД и COVID-19, взаимно се потенцират, а борбата с вируса трябна да включва и борба с килограмите, КЗ, АН, липидите и т.н.

 

 

Научете най-важното за терапевтичното поведение извън болница и в болницата в Дигиталния колеж по диабет >>> КЪМ ОБУЧЕНИЕТО>>>

 

 

 

 

Коментари