Публикация

ИАЛ: 20 000 дози ваксини могат да бъдат унищожени

ИАЛ: 20 000 дози ваксини могат да бъдат унищожени

Има реална опасност 20 000 дози от ваксината на АстраЗенека срещу коронавируса да бъдат унищожени. Това каза пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Причината е, че в края на юли изтича срокът им на годност.

 

Според него има намален интерес към поставянето на ваксини, а в страната ни са доставени вече близо 4,8  млн. дози от четирите препарата, разрешени за употреба. От тях 2 млн. са поставени.

 

„При големия брой ваксинационни пунктове намаленият интерес води до ограничаване на възможностите за комбиниране на достатъчен брой хора, за да бъдат усвоени оптимално многодозовите флакони. Ако един общопрактикуващ лекар има 8 човека, които са дошли за деня, а флаконът е за 10, две от дозите се губят“, обясни Кирилов.

 

Той добави, че все пак до сега няма големи загуби на дози.

 

Директорът на ИАЛ напомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да им се предоставят ваксини.

 

На въпроса ще има ли нужда от трета доза ваксина Богдан Кирилов отговори, че се провеждат редица изпитвания, като първите резултати се очакват в средата на август. Той заяви, че се наблюдава тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но според него това не означава, че е недостатъчен.

Коментари