Публикация

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас

Нов екип от амбициозни медици пое Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас. Той се ръководи от д-р Лорис Мануелян, специалист по вътрешни болести и нефрология, един от доайените в лечението на бъбречните заболявания у нас. Бургазлии го познават като дългогодишен зам.-кмет по здравеопазване в Община Бургас, но през всички тези години той не се откъсна от медицината и не спря да бъде консултант на най-старото отделение по хемодиализа в града ни.

 

Към екипа се присъединиха д-р Майа Стоянова и д-р Дарин Осман, която избра Бургас за професионалното си развитие. Тя бе първата доброволка в КОВИД-отделението на болницата, месеци наред работи без почивен ден и без да щади себе си и бързо стана любимка на по-опитните си колеги и на пациентите. Затова персоналът на отделението по хемодиализа я посрещна в първия й работен ден с тържество и балони.

 

„От младите си години като корабен лекар съм запомнил едно – не е толкова важно как изглежда корабът, а какъв е екипажът. Екипът ми е млад и много добър, и двете колежки избраха нефрологията за специализация, имат изявен интерес към научно-преподавателската дейност, а по-нататъшните ни амбиции са свързани и с разкриването на Клиника по нефрология и хемодиализа в УМБАЛ“, сподели д-р Мануелян. Към екипа са привлечени и нови медицински сестри, но по-голямата част от сестринския състав работи в отделението дълги години. Медицинската сестра прекарва най-много време с машините и пациентите и е много важно да бъде опитна и добре обучена.

 

Пациентите не крият задоволството си от промяната. Въпреки откриването на частни хемодиализи, те предпочитат да останат тук. „За мен най-важни са лекарите. Тук има отлични специалисти и аз съм доволен от грижите им. Приеман съм многократно и в други отделения на болницата, предимство е, че тук всички специалисти са на едно място и ако не се чувствам добре, което се е случвало, веднага ме консултират с други специалисти“, сподели 47-годишният Иван Петров от Бургас.

 

В момента Отделението по хемодиализа на УМБАЛ Бургас разполага с 29 поста. Машините за хемодиализа бяха обновени напълно със средства, отпуснати от Министерството на здравеопазването. Отделението осъществява и транспорт от и до дома на пациента, а в дните с лошо време и труднопроходими пътища има възможност пациентите да останат и да нощуват в болницата.

Коментари