Публикация

Над 4000 души провериха безплатно зрението си в рамките на скринингова кампания

Над 4000 души провериха безплатно зрението си в рамките на скринингова кампания

Приключи и последната седмица от Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Българския лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България „Зрението е всичко! Прегледай се!”.


Кампанията стартира на 10 май в Самоков с амбициозната задача да обхване най-уязвимите групи от населението

 

у нас: децата и хората около и над 50-годишна възраст, да диагностицира най-честите социалнозначими очни заболявания, да информира българското общество за важната роля на профилактиката, грижата за очното здраве и навременни очни прегледи.
От тогава до 16 юли специалистите посетиха 42 града в цялата страна, а 4 001 са общо прегледаните от началото на инициативата.


През последната седмица от кампанията, за периода 12-16 юли, бяха прегледани общо 481 души в Ловеч, Троян, Велико Търново, Севлиево и Луковит.


286 от тях са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение.

 

Най-възрастният прегледан пациент е на 98 години и е от Велико Търново


Децата, консултирани от специалистите, през изминалата седмица, са 195, а най-малките пациенти са на 2 годинки и са от Ловеч, Троян, Велико Търново и Севлиево.
През цялата кампания децата бяха преглеждани с помощта на специална апаратура, закупена със средства, събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

 

 

 

Коментари