Публикация

Аптеките имат възможност да коригират е-рецептите

Аптеките имат възможност да коригират е-рецептите

По предложение на Български фармацевтичен съюз „Информационно обслужване“ АД разработи функционалност на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която осигурява възможност на аптеките да коригират електронни рецепти. Новата функция позволява на магистър-фармацевтите да сторнират електронни предписания при откриване на грешка или ако се налага корекция по някаква друга причина.

 

Това ще е от голяма полза за работещите в аптечната мрежа,

уверяват от фармацевтичния съюз.

 

Това се прави САМО чрез създадена функционалност в аптечния софтуер, САМО от аптеката, в която е извършено отпускането, САМО от магистър-фармацевта, който е направил отпускането (САМО със същия квалифициран електронен подпис - КЕП) и може да стане САМО в рамките на същия ден (същата дата) на отпускането.


Когато се сторнира отпускането, електронното предписание се възстановява (става видимо и достъпно) в НЗИС. След това предписанието може:

 

  • Да се изпълни със съответните корекции, ако са били допуснати грешки от магистър-фармацевта при отпускането (поправяне на технически грешки);
  • Да се анулира от магистър-фармацевта или от доктора, ако са допуснати грешки при предписването. Съответно после може да се издаде ново коригирано предписание от лекаря;
  • Да се изпълни по друго време и/или в друга аптека.


От Българския фармацевтичен съюз препоръчват на фармацевтите да се обърнат към софтуерния си доставчик за повече информация как конкретно се извършва сторниране чрез складовата програма на всяка аптека.

 

Коментари