Публикация

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас

Епидемичен взрив от COVID-19 на кораб на пристанище Бургас констатираха здравните власти. Първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура, информира Министерството на здравеопазването. На 14 юли той е транспортиран до УМБАЛ-Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за COVID-19, който е с положителен резултат.

 

Хоспитализиран е в инфекциозното отделение на лечебното заведение. На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 души от екипажа на кораба с PCR-тестове. 11 от тях са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолация на същите на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно.

 

Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 18 юли хоспитализираното лице от екипажа е приведено в ОАИЛ на УМБАЛ-Бургас, като на следващия ден е починало. На 19 юли друг член на екипажа с положителен резултат за COVID-19 е със затруднено дишане и влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП-Бургас е хоспитализиран в УМБАЛ-Бургас.


В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ-Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Случаят се отнася за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба.

 

Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега


Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от COVID-19.

Коментари