Публикация

Корупцията в здравеопазването е най-сериозният проблем според българите, сочи проучване

Корупцията в здравеопазването е най-сериозният проблем според българите, сочи проучване

Корупцията е най-сериозният основен проблем в здравеопазването според българите. Това показва социологическо изследване, проведено по поръчка на Националната пациентска организация от изследователска агенция „Тренд“, в периода между 5-13 юни.


Данните бяха представени от председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев по време на обществената дискусия „Очаквания към здравеопазването: между пандемията и реформите“.


Според 44% от българите, в последната 1 година,

 

в ситуация на COVID-19 здравната ни система се развива в негативна посока

 

докато 34% са на обратното мнение. Най-младите в най-голям дял не могат да преценят какво мислят по този въпрос.


Корупцията в здравната система е най-големият проблем за българите (22%), показва изследването. На второ място сънародниците ни посочват недостатъчния брой квалифицирани кадри – 17%, а на трето място се нарежда лошото управление и законодателство – 12%.


Сред останалите изброени проблеми в българската здравна система се отчитат лошата материална база на болниците – 11%, липсата на нова апаратура – 10%, лошо отношение към пациентите, ниски заплати в сферата и т.н.


Попитани

 

кой е най-неотложният въпрос

 

който трябва да се реши в сферата на здравеопазването, българите посочват отново борбата с корупцията в системата – 14% споделят това мнение. За 13 на сто проблем е подобряването на материалната база. На трето място хората посочват квалификацията на кадрите, по-добри специалисти/ качествено здравеопазване - 7%.


Сред останалите изброени отговори се отчитат липсата на кадри (6%), повишаване на заплатите на медиците и здравните работници (6%), отговорно отношение, внимание към пациентите, качествено обслужване (5%), ефективно управление на здравните заведения и т.н.


42% от анкетираните смятат, че здравната система се е справила с пандемията от COVID-19, докато 39% са на противоположното мнение, показва още проучването. Най-младите отново в най-голям дял не могат да дадат оценка. И на този въпрос с увеличаване на възрастта делът на тези, които мислят, че системата не се е справила с вируса нараства.


39% от хората посочват, че имат по-малко доверие на здравната система след пандемията.


84% от българите са на мнение, че държавата трябва да отделя повече средства за здравеопазването, показва още проучването.

 

Подробности вижте в прикачения файл.

Прикачени файлове

Presentation_Health_Healthcare (1).pdf

Коментари