Публикация

Опростеният режим гарантира по-добро придържане към терапията при диабета

Опростеният режим гарантира по-добро придържане към терапията при диабета

По-опростеният режим и  комплексността на терапията подобряват шанса за по-стриктно придържане към терапията при пациентите с диабет, твърди проф. Мария Орбецова, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив.

 

Продуктите за седмично приложение например предполагат повече постоянство при употреба

 

в сравнение с лекарствата, които се приемат по 1-2 пъти дневно, обяснява специалистът. Улеснените режими,  инжекционните устройства, фиксираните лекарствени комбинации с по-малкък брой приеми дневно също показват по-системно придържане към терапията.

По принцип придържането на диабетиците към лечението е крайно недостатъчно, сочат анализите. Според някои изследователи то варира между 36 и 93%, а според други е под 80%. Последиците от това са много по-висока смъртност, хоспитализации, хипертония, липидни нарушения и по-висока степен на гликирания хемоглобин.

 

Според най-актуалното разбиране придържане към терапията при диабет и други хронични заболявания е степента, в която поведението на пациента (приемането на лекарства, спазването на диета, промените в начина на живот) съответства на утвърдените препоръки на доставчика на здравни услуги, консенсусите и регулаторните изисквания.  

 

Придържането към терапията е зависи също от социално-икономически фактори, от здравната система,

 

от редица личностни и поведенчески характеристики.  Професията, полът, семейното положение, образованието също влияят.

 

 

Подробности за придържането към терапията, за къмплайнса на пациента, за постоянството и устойчивостта на лечението ще намерите >>>>ТУК>>>

 

 

Коментари