Публикация

Доц. Кунчев: Всички медици трябва да се ваксинират задължително срещу COVID-19

Доц. Кунчев: Всички медици трябва да се ваксинират задължително срещу COVID-19

Всички здравни и социални работници трябва задължително да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това обяви в интервю за БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той напомни, че в няколко европейски страни, като Франция и Гърция това вече е наложено, а в други се обсъжда. Ето защо доц. Кунчев смята да предложи задължителната ваксинация за тези групи на здравния министър.

 

„Ако не се ваксинират в повечето страни по света те губят работата си или излизат в неплатен отпуск. Аз съм съгласен, че това е някакъв вид професионална дискриминация, но да не разбираш, че носиш отговорност за хората, с които работиш…Знаете ли в колко домове в България персоналът вкара вируса и починаха възрастни хора?“, попита той.

 

Пари за на PCR и бързи тестове

 

Европейската комисия ще предостави на страните членки 100 млн. евро за закупуването на PCR и бързи тестове срещу коронавируса. Те са предназначени за улесняване на движението на хората между държавите. България кандидатства по този проект, като й се полагат 1,6 млн. евро. Към момента този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни доц. Кунчев.

 

По думите му започва увеличаване на заболеваемостта, като по-значително то ще е през август. Една от причините е много лесното предаване на индийския вариант.

Според него, за да се справим с предстоящата четвърта вълна е необходимо създаването на много добра информационна кампания. Освен това е добре хората да бъдат стимулирани чисто социално, за да си поставят ваксина, смята той.

Коментари