Публикация

Уникален алгоритъм при проследяването на бременността в условията на пандемия от COVID-19

Уникален алгоритъм при проследяването на бременността в условията на пандемия от COVID-19

Бременността е прекрасен период в живота на всяка жена и двойка, но тя изисква повишени грижи за бъдещата майка и носеното от нея бебе, особено в условията на световна пандемия от COVID-19. Водени от стремежа ни да гарантираме качествено, но и сигурно медицинско обслужване, стъпвайки на над 30-годишния си опит, Медицински комплекс “Д-р Щерев” създаде уникален за България алгоритъм за проследяване на бременността в условията на очакваната нова вълна от COVID-19.

 

Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти (акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина), разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на бременността.

 

Какво включва новият алгоритъм за проследяване?

 

На първо място, регулярни акушеро-гинекологични и ултразвукови прегледи. Първият се прави след 5-6 гестационна седмица, за да се установи има ли плодът сърдечна дейност. Тогава се определя и евентуалният термин на раждане, а на бременната жена се правят контролни изследвания - цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина.

 

След него при безпроблемнна бременност срещите с акушер-гинеколога са веднъж месечно и така до 26 седмица. Ако тя е високорискова обаче, те могат да бъдат и по-чести.  При прегледите са прави рутинен ултразвуков преглед, назначават се изследвания за болести, предавани по полов път, проследяват се нивата на кръвното налягане. Допълнително при всяка среща бъдещите майки получават важни препоръки, които подпомагат безпроблемното протичане на бременността.

 

11-13 г.с – Първи триместър скрининг тест: Този преглед при специалист по фетална медицина е познат още като биохимичен скрининг. Той е изключително важен, защото при него  може да се установи или отхвърли наличието на вродени аномалии. Добрите практики препоръчват при него да не се поставя фокус само върху хромозомните и структурните заболявания. Следят се и и други състояния, които биха причинили сериозни усложнения и биха застрашили бременната  и бебето, като прееклампсия.

 

19-23 г.с. - Втори преглед при специалист по фетална медицина: Той преглежда подробно развитието на плода, за да се изключат всякакви структурни дефекти. Чрез феталната морфология специалистите и бъдещите родители се уверяват, че сърцето, лицето, ръчичките и крачетата, както и цялата анатомия на бебето са се развили правилно. Допълнително се проверява нормалното функциониране на плацентата и се прави прогноза за възможен риск от прееклампсия или от развитие на малък за гестационната възраст плод.

 

След 28 г.с. към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe.

През 30–32 г.с. идва ред на късната фетална морфология с доплерово изследване. Така се проследяват общото развитие на бременността и кръвотокът на бебето и плацентарната система.

 

Рискът от развитието на прееклампсия през бременността не бива да бъде пренебрегван. Това състояние може да доведе до развитие на малък за гестационната си възраст плод, преждевременно раждане и всички свързани с това усложнения. За да се намалят тези рискове, екипът по фетална медицина към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ въведе допълнително изследване за прееклампсия на всяка бременна, която извършва първи триместър скрининг тест при специалистите в лечебното заведение.

 

Спокойствието е важен фактор за доброто протичане на всяка бременност. А за да го има, екипът на Медицински комплекс “Д-р Щерев” превежда всяка бременна през най-важните 9 месеца в живота й с внимание и грижа.

Коментари