Публикация

Д-р Миндов: При отказ от ваксина срещу Covid-19 пациентът сам да плаща за лечение при усложнения

Д-р Миндов: При отказ от ваксина срещу Covid-19 пациентът сам да плаща за лечение при усложнения

Д-р Георги Миндов е председател на Дружеството на софийските ОПЛ. Общопрактикуващ лекар с практика в кв. Враждебна, София. Разговаряме с него за актуалната ситуация около ваксинирането срещу COVID-19.

 

Д-р Миндов, има ли спад в интереса към ваксините срещу коронавируса?

 

Има все още умерен интерес, няма пълен отказ. Някои се ваксинират, защото им предстои пътуване. За съжаление има хора, които се записват и се отказват в последния момент, защото са видели нещо по телевизията или някой познат ги разубеди. Аз винаги записвам и резервни пациенти, ако някой се откаже, защото флаконът се разпределя на точни дози. 

 

Добре е да се ваксинират и преболедувалите миналата есен, за да укрепят имунитета си. Може да се направи бустерна доза с Пфайзер или Модерна, която да ги подготви за Делта варианта през есента и зимата, макар че за момента нямаме такива указания. При преболедувалите не винаги се образуват антитела, както и наличие на антитела не означава сигурна защита. Според мен не е нужно да чакат 6 месеца от преболедуването, за да се сложи ваксина.

 

Добре ли са организирани доставките на ваксини към ОПЛ?

 

Продължава редът, въведен от служебното правителство, който ние подкрепяме напълно. Една от първите промени, предприети от д-р Кацаров, беше да се спре чакането с часове и блъсканиците пред столична РЗИ. Едно от първите неща, които министър Кацаров разпореди, бе новият ред за обслужване на семейните лекари. Общопрактикуващите лекари изпращат заявки, те се обработват, ваксините се товарят и една кола на Столична община ги разнася в 10-ината ваксинационни пункта пред различни ДКЦ-та в София за около половин ден. Оттам ОПЛ вземат своите заявки. Район “Младост” е единственият по-голям район в столицата, който няма такъв пункт. Благодарни сме на служебното правителство и за това, че призна заслугите на ОПЛ, като най-мощния ваксинатор в страната и като лекари на първа линия. 

 

В момента разполагаме с всякакви ваксини, но няма достатъчно желаещи. Има и лекари, които не поставят ваксини, затова техните пациенти търсят възможности другаде. Гледат да е познат или доверен лекар, за да може да се потърси помощ, ако се наложи проследяване.

 

В момента остава задачата да бъдат убедени големия процент колебаещите се. Много хора все още твърдят, че инфекцията с коронавируса е безопасна. Питам ги обаче, колко хоспитализирани, колко интубирани пациенти са видяли те, за да твърдят това? Разбра се, че никой не може да предскаже, как точно, с каква тежест ще протече при даден пациент заболяването. Понякога и при младите има фатален изход. Дори да е само средно тежко протичане у дома, боледуването е много мъчително, продължително и стресиращо както за пациента, така и за близките му.

 

Финансовото натоварване също не е за подценяване. За да си купите всички витамини, симптоматични лекарства, които се препоръчват, ще ви струва между 300 и 500 лв. И това е съвсем отделно от страданията и загубеното време. Възстановяването отнема често месеци. Мои пациенти, които са преболедували, споделят, че такова нещо не пожелават на никого - толкова е неприятно и натоварващо. Имам пациенти, които се канеха да се ваксинират, но отлагаха и се разболяха по време на третата вълна през пролетта. После споделиха, че съжаляват, че са отказали съзнателно ваксинирането.

 

Лично аз съм ваксиниран, имунизирал съм и майка ми. Съпругата ми е общопрактикуващ лекар и също е с ваксина. 

 

Кое тревожи най-много хората, които се колебаят дали да се ваксинират? Какво ви казват?

 

Повечето казват, че имат някакво заболяване - диабет, хипертония или друго и затова не се ваксинират. Аз им обръщам внимание, че точно затова трябва да се ваксинират! Защото имат заболяване и то ги прави по-уязвими и именно при тях се очаква по- тежко и продължително боледуване, ако се разболеят от коронавирус! 

 

Какво има чакат? Да минат по естествения имунитет ли? Защото то е почти неизбежно. Ако имат късмет, ще да преболедуват леко или безсиптомно, но това е хазарт! Не разбирам, защо да се поема този риск, при положение, че ваксините доказаха своята безопасност. Страничните ефекти, които съм наблюдавал в моята практика при поставени над 300 дози, са незначителни - лека температура, по-често при първата доза на Астра Зенека, леко зачервяване. 

 

Другото, което притеснява възрастните, е да не заразят децата и семейството си. Но те не мислят, какво ще причинят именно на близките си, ако се разболеят. Обяснявам им, какво се случва при тежките случаи - при интубирането се слага тръба в гърлото. Всеки сам е отговорен за избора си! Но българите сме си такива, недоверчиви. Лошото е, че не се знае как ще се развият нещата от есента, дали ще има нова вълна.

 

Какво може да научим от опита на другите страни, където имунизацията напредна повече?

 

В Англия вече над 55% са имунизирани, но имат и много болни от варианта Делта. Там повечето са получили дози от Астра Зенека, сега предлагат на ваксинираните бустерна доза на Пфайзер. В Израел, където почти цялото население беше ваксинирано, също има заболяемост, но осезаемо по-слаба. Разболяват се и някои от ваксинираните, но са много малко. А какво щеше да стане, ако не бяха имунизирани?

 

Очаквате ли нова вълна от есента?

 

Няма да приключи тази есен с вируса, не се знае докога ще продължи. Никой не може да го каже, може да продължи години да циркулира в различни варианти. Може да си тлее постоянно и да има смъртност. Особено при възрастните е най-рисково и за това тяхното ваксиниране в момента е приоритетно.

 

Ваксините, които прилагаме от години за различни други болести, доказано работят. Какво ще стане, ако ги спрем? Ще се върнат всички болести, които днес дори не помним и вече не познаваме. Детският паралич, тетанус, дифтерия, коклюш, туберкулоза…

 

Познавам възрастна жена, която от дете е с детски паралич - ходи с патерици, изкривена. Пострадала е преди да се въведе масовата ваксинация през 50-те години на миналия век. 

 

Трябва ли да има допълнителна информационна кампания?

 

Информация има, но как да убедим хората? За съжаление има и лекари, които не ваксинират. Много лесно може да се идентифицират. Има колеги с 1500 души практика, които не са сложили нито една ваксина! Очевидно е, че са против. При мен от 1000 подлежащи, 300-400 вече са имунизирани. Това прави 30-40%, много повече от средното за страната. Но ако някой колега не слага ваксини, защо му се дават 1000 лв за работа на първа линия сега, когато няма болни? 

 

Нека помислим - ваксина или лечение? 

 

Една ваксина може да спаси живот! Нека помислим, какво спестяваме - страданията на пациента при тежко протичане, разходите за реанимация, интубиране. Младите активни хора не могат да се върнат с месеци на работа. Неслучайно се предлага тези, които се отказват от имунизация, да подпишат декларация, и ако се наложи да бъдат лекувани в болница, да си плащат сами за лечението си. Защо трябва от нашите здравни вноски да се плащат по 4000 лв. на пациент за лечение в болница? Антиваксърите в интернет веднага ме атакуваха с аргумента, че те пък ми „плащали” ваксината. Само че тя струва 30 лв, а лечението в болница - хиляди левове! 

 

Същите антиваксъри, като се разболеят, дават мило и драго да се лекуват. Казват ми: Давай, каквото може! Но какво да им дам? Няма специфично лечение. Както казва Чърчил: „Който не иска, когато може, няма да може, когато иска!”

 

Как организирате Вие лично поставянето на ваксините във вашата практика?

 

Подсещам онези, които идват по различни поводи. Тези, които си сложиха ваксини, знаят, че всичко е било наред. Една от пациентките ми е баба на 90 г., която е здрава за годините си. Пожела сама и я записах за ваксина и в последствие роднините я бяха разубедили - тя се отказа. Не ги разбирам: Вместо сами да заведат родителя си на ваксина, те го спират! Така го обричат на страдания и дори риск от смърт. Все едно му казват, че искат да се отърват от него по-бързо.

 

Има ли нужда от допълнителни мерки за насърчаване на тези имунизации?

 

Всеки има право да направи избора си. Въпросът е да не тежи на системата. Животът си е негов, може да се реши да се самоубива, но да не тежи на обществото. Ако нямаше ваксина, въпросът е друг! Но става дума за ваксино предотвратимо заболяване в над 90% от случаите. Оставайки незащитен, неваксиниран значи съзнателно избираш боледуването. Като имаш собствено мнение, си плащаш! Решил, че ваксината е вредна въпреки заключенията на различни комисии, агенции по света и европейски експертни комитети. Нека така да бъде, но при отказ всеки да си носи отговорност за последиците. Да се въведе информирано съгласие и ако човек откаже ваксина, да носи финансова и друга морална отговорност.

 

Има ли застраховател, който е съгласен да ви покрие разходите за боледуване от КОВИД? Не съм чувал. Защо тогава касата да го плаща? Ако си се ваксинирал и се разболееш - да, ако се боледувал веднъж и те повтори - да, но ако си имал възможност да се предпазиш в някаква степен съзнателно и не си го направил, защо другите да заплащат за твоето решение? Никой няма да откаже здравни грижи на такъв пациент, големият въпрос е, кой ще плати?

 

Ще разкажа един случай отпреди години. Възрастна жена отива на гости при свои роднини в САЩ, но не й правят здравна застраховка, за да спестят стотината долара. Там обаче тя получава инсулт и се налага хоспитализация. Приложено е съвсем обикновено поддържащо лечение с медикаменти в болницата, за което обаче семейството получи сметка от 55 000 долара! В разпечатката бяха описани подробно всички разходи - всяко влизане на медицинската сестра в стаята, всяко хапче, всеки контролен преглед по време на визитация. Всичко се прави по протокол и никой не пита пациента дали го иска, защото иначе той може да ги съди, че лекарите не са направили всичко необходимо. Накрая обаче ти връчват сметката. Така за да спестят 100 долара, те платиха 55 000 долара. 

 

Такова е мисленето на бай Ганьо - все да мине метър. Ако може да не се ваксинира, ако може фалшив сертификат да си изкара, ако може вирусът да го заобиколи. И винаги сме били в ролята на губещите, надявам се искрено това да се промени!

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари

A CDC study of a COVID outbreak suggests vaccinated people may spread the Delta variant as easily as the unvaccinated.

CDC: COVID-19 outbreak among 346 fully vaccinated people shows those 'infected with Delta can transmit the virus'
Hilary Brueck
Fri, July 30, 2021, 8:00 PM

A CDC study of a COVID outbreak suggests vaccinated people may spread the Delta variant as easily as the unvaccinated.


The study was a major factor in the CDC's new mask guidance for vaccinated people.

The Centers for Disease Control and Prevention released a study on Friday which suggests that fully vaccinated people can transmit the Delta variant of the coronavirus just as easily as the unvaccinated - a find that may change the calculus of what's safe for vaccinated people to do, now that the Delta variant is responsible for more than 80% of US cases.

Браво,Д-р Миндов!Чудесно сте изказали мисли,които и аз споделям с моите пациенти и ги убеждавам както трябва,но всеки решава дали да се имунизира и да поеме отговорност за своето здраве.Аз се имунизирах при първия сигнал за ОПЛ в нашия град -м.януари и м.февруари -втора ваксина Пфайзер и въпреки тях,през м.април изкарах Covid-19,оцелях ,но има последствия върху здравето ми и аз обмислям да си поставя трета-брустерна доза.Дано получа такава възможност,защото имам пациенти,които разчитат на моята помощ.Поздрави от мен и пожелания за добро здраве и успешна работа!
С уважение:Доктор Людмила Костова-ОПЛ-Враца-26.07.2021г.

След  втора доза Пфайзер да се разболеете -вероятно имате проблем с антителата

Анонимен
30 юли 2021 14:09

Чета и не вярвам на очите си ???? Днес , по БГ от еър в сутрешния блок колегата д-р Миндов говореше съвсем различни неща . Ето ви заглавието :

Д-р Миндов: Имаме ли протокол и лекарство, не трябва да използваме ваксини - те са експеримент !???
А иначе съм напълно съгласна с предложението му !
"
Д-р Миндов: При отказ от ваксина срещу Covid-19 пациентът сам да плаща за лечение при усложнения"

Удивително непрофесионално мнение на колегата общопрактикуващ лекар, но той има извинението, че не е нито имунолог, нито вирусолог.
На първо място, нека му припомня правилника за имунизации:
Водещата точка там е: Ваксина се прави само на клинично здрав човек!
След това има списък на редица противопоказания, които са азбучни в имунопрофилактиката и следва да се спазват безпрекословно, ако искаме да има ефект и безопасност, както гласи добрата медицинска практика!!!
Не се прилага вексина при активен друг инфекциозен процес, не се прилага ваксина при хиперчувствителност и активна алергия, не се прилага ваксина при активен онкологичен процес, не се прилага ваксина на бременни, не се прилага ваксина при кахексия и тежки ментални отклонения, не се прилага ваксина при сериозен имунен дефицит, не се прилага ваксина при текуща химиотерапия и радиотерапия....
А ако дискутираме и самите т.н. ваксини, които в момента са вече над двадесет различни препарати, произведени експериментално от редица фарма фирми по света, без да са преминали през задължителните четири фази на добрата медицинска практика, вече става ясно, че дори държави с изключителна дисциплина и строги правила на имунизационния процес, като Израел, Великобритания и някои Скандинавски държави, се сблъскват с недобър резултат на ваксинационните си програми, на първо място с липса или недостатъчен ефект, също и развитие на Коронавирусна инфекция въпреки ваксината, а в допълнение и развитие на усложнения, вкл. смърт.
Бързите мутации и изменен геном на този коварен вирус ще създават сериозен проблем на имунизациите, проведени с щам, който е изолиран и обработен преди доста дълъг период от време, в който изменчивостта на вируса вече е налице, което се вижда от редица нови вирусни модели на Ковид-19 по всички континенти.
Има и един много логичен въпрос, който задават доста от хората, които имат желание за ваксинация, но се колебаят именно поради факта, че ги задължават да подпишат информирано съгласие, че те самите носят отговорност за здравето си след ваксината (вкл. евентуална смърт) и че свалят всякаква отговорност от фирмата производител на продукта...
Това звучи доста демотивиращо, нали?
Всички ние, лекари с дадена Хипократова клетва, знаем, че първо не трябва да вредим, а после да чакаме ефект от всякакво лечение или профилактика.
А за производство на една наистина ефективна и безопасна ваксина е нужно сериозно проучване минимум няколко години.
Да, ситуацията сега е такава, че няма време за такъв цикъл изследвания, но пък от друга страна, добрата медицинска практика е Закон, който трябва да се спазва.
А и доброволността на прилагане на нов медицински продукт, наричан експериментално ваксина срещу Ковид-19, както и налагане на всякакви рестрикции, вкл. репресии и ограничения, които вече са в ход, е превишаване на лекарската етика и води до недоверие и колебания в обществото.  

А кой ще плаща при разболял се, ваксиниран човек? И на кого?


По време на епидемията от морбили се разболяха ваксинирани деца.Така че винаги има известен процент ваксинирани,които боледуват.Ще отбележа също,че бременните настоятело се съветват да се ваксинират,защото при тях коронавирусната инфекция протича доста тежко,често и смъртоносно

Към Анонимен: Като автор на интервюто внимателно изслушах казаното от д-р Миндов пред BG On air. Донякъде обаче става дума за класическо неразбиране, как да говорим пред медии, за да не бъдат изтълкувани думите ни погрешно! Казвам го като журналист с над 20 г. опит във водещи бг медии. Години наред обвиняват за антиваксърството медиите, когато всъщност лекарите често говорят по неподходящ начин за имунизациите, нямам предвид само конкретното изказване. Д-р Миндов обяснява, че ковид-ваксините са още във фазата на 5-годишно наблюдение, което той нарича "експериментално". Просто използва неподходяща лексика, която журналистите (разбираемо, така се правят заглавия, когато събеседникът ти изръси нещо по-така...) са сложили в заглавието. И понеже хората са повърхностни, четат и реагират на заглавия, без да се задълбочат. Всъщност КОВИД-ваксините са одобрени по бърза процедура с оглед на важността им, но това не означава, че няма приключени клинични изпитания! Продължават различни по вид и продължителност наблюдения, непрекъснато има научни доклади по въпроса. За всички, които се интересуват от обективна информация по процеса на одобряване на ваксините - Европейската агенция по лекарствата.  тук https://www.ema.europa.eu/en/search/search/ema_editorial_content/ema_news?sort=field_ema_computed_date_field&order=desc

Д-р Темелкова, за някои от разболелите се от морбили деца по време на епидемията се установи, че са "ваксинирани" само на хартия! Тогава доц. Кунчев от МЗ обикаляше по страната, в ромските квартали в Ямбол, Сливен и други градове, имаше доста информация и по линия на здравните медиатори. Отделни заболели ваксинирани може и да е имало, но както съм запомнила от лекциите на доц. Андрей Галев, ВМА, има хора, които не успяват да си изработят достатъчно антитела след ваксина. Но нека не правим правило от медицинската казуистика! Основната причина за епидемията от морбили бяха "джобовете" от неваксинирани или ваксинирани само на хартия деца!