Публикация

8 седмици интервал между двете дози на Пфайзер = по-добър имунитет срещу Делта

8 седмици интервал между двете дози на Пфайзер = по-добър имунитет срещу Делта

По-дългият интервал от осем седмици между първата и втората доза на ваксината Pfizer-BioNTech може да даде по-добър имунен отговор срещу варианта Делта, показва британско изследване, цитирано от Би Би Си.  Така експертите съветват здравните власти във Великобритания да удължат интервалите между двете игли. Сега те са три седмици.

 

За целите на проучването са сравнени данни за имунния отговор при 503 служители на Националната служба по здравеопазване. Всички те били получили по две дози, но през различни интервали в края на 2020 г. и началото на 2021 г. Нивата на антителата в кръвта им са измерени месец след втората доза ваксина.

 

Както по-кратките, така и по-дългите интервали между двете дози от ваксината на Pfizer дават много силен имунен отговор. Все пак учените забелязали, че триседмичният интервал за реваксинация генерира по-малко антитела, които могат да неутрализират вируса и да попречат на размножаването му в клетките. По-добри били стойностите на антителата при хората, получили двете дози с по-голям интервал помежду им - 8 до 10 седмици. 

 

Нивата на антителата може да се понижат след първата доза, но броят на Т-клетките, които са важни за имунитета,  остава висок.

По-дългият интервал генерира по-голям дял от специфичен тип помощни Т-клетки, които според изследователите поддържат имунната памет.

 

Проф. Сузана Дуанчи, главен експерт в проучването на Оксфордския университет, споделя, че две дози са по-ефективни от една, но времето на втората трябва да бъде по-гъвкаво. Тя препоръчва прилагане на интервал от осем седмици между двете дози като най-добрият вариант. Казва, че така имунният отговор ще е по-силен срещу Делта варианта.

 

„За съжаление, няма основания да се смята, че този вирус скоро ще изчезне. Ваксинацията остава най-добрата защита, която можете да получите", допълни тя. Д-р Ребека Пейн, един от авторите на изследването, от университета в Нюкасъл, заяви: „Нашето проучване предоставя солидни доказателства, че и двата режима на дозиране генерират стабилни имунни реакции срещу Sars-CoV-2 след две дози."

 

Все пак още няма официални препоръки към здравните власти на Великобритания. Учените имат нужда от допълнителни изследвания, за да се постигне по-голяма яснота по направените до момента изводи. Данните от изследването показват, че ваксината Pfizer-Biontech е ефективна срещу средно тежко и тежко боледуване, прием в болница и смърт, дори след една доза.

 

Източник: Би Би Си

Коментари