Публикация

Кога презервативът може да изневери?

Едва ли има спор, че презервативът е сред най-сигурните и най-използвани средства за предпазване от забременяване и от полово предавани болести.


Но неговата употреба трябва да се подчинява на определени правила:

1. Взимайте презервативи от доказани производители. Спестяването на стотинки при купуването на кондоми от неясни фабрики може да ви излезе доста скъпо.

2. Размерът на презерватива трябва да е съобразен с размера на половия член в ерекция. По-големият презерватив може да се изхлузи по време на акта, а по-малкият може да се скъса от разпъването. Освен това тесният и/или къс презерватив може да причини притискания, оток, микронаранявания на члена. А те са лесна входна врата към инфекции.

3. Внимавайте какви допълнителни съставки са вложени в кондома. Често освен лубрикант (смазващ гел) производителите слагат различни други субстанции, които трябва да са означени на етикета. Някои от тях – спермицидни гелове, ментолови масла, анестетични вещества, могат да предизвикат алергични реакции, включително и такива, изискващи медицинска помощ.

4. Има хора, алергични и към латекс, поради което те трябва да използват кондоми от друга материя.

5. Използването на допълнителни лубриканти при употреба на презерватив трябва да бъде съобразено с изискванията на производителите. Някои от лубрикантите могат да нарушат латекса на презерватива и да го направят безполезен.

6. За да има максимален ефект, презервативът трябва да се постави преди проникването на половия орган и да се свали след окончателния край на акта. Започването на акт без презерватив и поставянето му на по-късен етап, може да предпази от бременност, но не и от венерически заболявания.

7. Практикуването на орален секс без презерватив с несигурен партньор ви излага на риск от полово предавани заболявания – напр. СПИН, хепатит С и др.

8. За нестандартен секс трябва да се използват специално пригодени за целта презервативи.

9. Всеки презерватив трябва да се използва само веднъж и кратко време след изваждането му от оригиналната опаковка. Всеки следващ сексуален акт, макар и кратко време след първоначалния, трябва да се осъществява с нов презерватив.

Коментари