Публикация

Удължават извънредната епидемична обстановка с месец

Удължават извънредната епидемична обстановка с месец

Извънредната епидемична обстановка се удължава с още един месец - до 31 август 2021 г. Това става с решение на Министерския съвет.


По данни на Световната здравна организация към 18.07.2021 г. случаите на COVID-19 в света са над 190 млн., а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица, е над 3,4 млн., като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 милиона.


В световен план, към 20 юли,

 

България се нарежда на седмо място по обща смъртност от COVID-19

 

и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при хората до 39 г. и възрастните над 90 г.


До 18 юли у нас с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18,1% от подлежащото население

 

а със завършен ваксинационен курс са 16,2% от българите, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.


Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната и въвеждането на ограничения за достъп ще спомогнат за намаляване на разпространението на нови варианти у нас, посочват от МС.

Коментари