Публикация

Д-р Николова: Колкото повече хора са готови за среща с вируса, толкова по-малко хоспитализации

Д-р Николова: Колкото повече хора са готови за среща с вируса, толкова по-малко хоспитализации

Повишава се броят на хората с респираторни оплаквания. В електронната система започнаха да се появяват съобщения за пациенти с положителни проби за коронавирус. В последната една седмица има раздвижване, което притеснява общопрактикуващите лекари. Боледуват предимно младите хора до 40 години.


Това каза д-р Гергана Николова, ОПЛ и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, пред БНТ.


Тя призова

 

хората да се ваксинират, за да се избегне по-тежко протичане на болестта

 

- за да няма пациенти на респиратори, да не се пълнят COVID отделенията и да се запази нормалният начин на живот.


„Има много хора, които се колебаят. Има много хора, които се страхуват – и аз ги разбирам. Нашата работа е да стигнем до тези хора и да ги убедим с факти, а не само с приказки. Ваксинацията няма да даде 100% покритие, няма нещо, което ще ви даде 100-процентна гаранция. Ваксината може да покрие 94, 95, 90% - да даде защита от 100 на 94%, останалите 6 ще се разболеят. Щамът, който в момента се разпространява, е силно заразен.


Колкото повече хора са готови за среща с вируса, толкова по-малко тежки хоспитализации ще се налагат“, коментира д-р Николова.


Тя допълни, че лекарите са достатъчно обременени с административна дейност и няма резон в предложението да се описва детайлно процесът по лечение на всеки пациент с COVID-19.

Трябва да имам време да лекувам пациентите, тези, които са дошли в кабинета и са потърсили лекарска помощ. В крайна сметка, нека да не превръщаме лекаря в администратор, защото той трябва да бъде лечител. Има си хора, които са завършили счетоводство и се занимават с тази дейност, подчерта медикът.

Според д-р Николова е невъзможно да има

 

отделна COVID болница


„Например пациентът постъпва в лечебно заведение с инфаркт – това е спешна хоспитализация. Ако направеният на момента тест за коронавирус излезе положителен, какво да се прави с болния – да се мести от болница в болница? Това просто няма как да се случи“, подчерта още общопрактикуващият лекар.


По думите ѝ 62% от лекарите в страната са ваксинирани.

 

Коментари