Публикация

Безплатни прегледи и консултации за алергии

Безплатни прегледи за алергии организира болница „Токуда” - София. Кампанията ще продължи няколко месеца, като консултациите започват от днес.


Специалистите ще приемат след предварително записване на тел. 02/403 4000.

„Алергиите са епидемията на 20 век. Те са не по-малко съществен проблем и през 21-ви. Между 30 и 40% от европейците са алергични, като броят им расте през последните  20 години. За съжаление в България няма достатъчно информация колко души имат алергии”, каза доц. Георги Христов, завеждащ сектор „Алергология” в лечебното заведение.

 „Нашата цел е да открием от какви алергични заболявания страдат българите, за да ги насочим към подходящото лечение”, добави доц. Христов.

Той е убеден, че неустановената и нелекувана алергия може да се усложни и да доведе до сериозни хронични заболявания, най-масовото от които е астмата. При 10-40 % от хората с алергичен ринит се развива астма и около 80% от астматиците боледуват от алергичен ринит.

Доказано е, че алергията се предава генетично и колкото повече членове на едно семейство са алергични, толкова по-висок е рискът децата им също да развият това заболяване.

„Затова тази профилактика е предназначена за всеки - който знае, че е алергичен, но не е изследван, който смята, че е алергичен, но не знае от какво, който просто иска да провери дали има алергия към най-честите алергични фактори”, допълни специалистът.

В рамките на инициативата пациентите ще бъдат изследвани за чувствителност към най-масовите 30 алергени – битови, хранителни и на околната среда. Те ще попълнят и въпросници, които да подпомогнат диагностицирането на алергично заболяване. Заради спецификата на изследването то не е препоръчително за деца под 6-годишна възраст.

Безплатните прегледи ще се извършват още на 27 ноември, 4 и 18 декември, а при интерес ще бъдат продължени през януари и февруари.

Коментари