Публикация

Мъжкото здраве и профилактиката на простатата - съветите на уролога

Мъжкото здраве и профилактиката на простатата - съветите на уролога

Д-р Явор Семерджиев е уролог с дългогодишна практика и лидер на екипа уролози в МБАЛ “Доверие”. Освен да лекува  установените случаи на болестни изменения на простатата, негова цел е повишаване на информираността сред мъжете за важността на профилактиката на този, толкова важен орган в мъжкото тяло.

 

Защо е толкова важна простатата и защо е толкова уязвима? Знае се, че ракът на простатата е сред водещите причини за смъртност при мъжете.

Простатната жлеза е орган, който участва в производството на течната съставка на семенната течност при мъжете. Семенната течност при мъжа се състои от сперматозоиди, които са носители на генетичния материал, и течна съставка, която им дава възможност те да бъдат жизнеспособни. Те трябва да бъдат в течна и хранителна среда, благодарение на която те са жизнеспособни и да оцелеят във влагалищната среда. Та това е целта на простатната жлеза - да произвежда този секрет, който помага да бъдат жизнеспособни. А е уязвима, защото с течение на годините тази жлеза се променя, нараства и се изменят някои нейни клетки. Те могат да се изродят в ракови клетки и възли, които да доведат до заболяване на жлезата.

 

Кои са основните причини за тези промени?

Най-общо можем да кажем, че с възрастта се увеличава риска. Освен това по-често до ракови образувания на простатата стигат мъже, които имат това заболяване в семейството си - бащи, дядовци. Това е т.нар фамилна предиспозиция (фамилна предопределеност). При хора с наднормено тегло и диабет тип 2, също се наблюдава повишен риск от карцином. Причината за това вероятно се крие в променената биохимия на излишната мастна тъкан. Тя секретира хормони, които вероятно стимулират деленето на клетките на простатата и мутациите им, но няма все още категорични доказателства за това. 

 

Щом знаем причините, можем ли да кажем, че сме в състояние да повлияем на здравето на простата, че можем да намалим шанса от проблеми?

Разбира се! Поддържането на здравословно тегло и умерената физическа активност са изключително важни за поддържането на здравето не само на простата, но и на целия организъм. За съжаление в днешно време затлъстяването при мъжете се среща изключително често. Мъжете трябва да наблягат на доматите, те съдържат високи нива на ликопен. За него е доказано, че намалява риска от карцином на простата. Друг важен елемент е редовният сексуален живот. Той е част от поддържането на тялото в оптимална форма. Нередовното водене на полов живот е установен рисков фактор за онкологични заболявания на простатната жлеза. Можем да обобщим, че една умереност във всичко води и до добро общо здравословно състояние.

 

А какви са симптомите на проблеми с простата?

Всъщност симптоми няма. В първите стадии промените на простатата не дават отражения на функцията на този орган и често ранното засичане е трудно. Когато се появяват симптоми като често уриниране, парене, проблеми с ерекцията - тогава вече може да говорим за по-напреднало състояние, което по-трудно се овладява. Нека да сме ясни - карциномът на простатата е лечим, ако се открие в ранен стадий.

 

Как става това откриване, щом няма симптоми?

С профилактика. Мъжете над 50 години имат възможност да се изследват безплатно на всеки две години за повишение на туморните маркери. Важно е да се започне от една такава по-ранна възраст, за да може да знае от какво първоначално ниво се тръгва.  Освен туморните маркери, на човека ще му се снеме анамнеза и ще бъде разпитан подробно за начина на живот и за случаите на карцином на простатата в семейството. Държа да се знае, че повишените туморни маркери не означават задължително рак. Може да става дума за обикновено възпаление или друг вид промяна на клетките, които не са рак. Затова, след направено кръвно изследване се прави и ехограф или ЯМР  по преценка на доктора, ако има нещо притеснително. Ако няма, следващото профилактично изследване може да е след 1-2 години, ако не се появяват симптоми междувременно.

 

За лечението на рака на простатата и ролята на роботизираната хирургия чуйте разговорът с д-р Семерджиев в епизод от аудиоподкаста БЕСЕДИ ЗА ЗДРАВЕТО в Spotify  

 

Коментари